Razstava Prevzeto z zaščito. Foto: Pokrajinski muzej Celje/Nataša Žmaher
Razstava Prevzeto z zaščito. Foto: Pokrajinski muzej Celje/Nataša Žmaher

Prva faza predvideva tudi vgradnjo dvigala, ureditev električne napeljave in prezračevanje notranjega lapidarija. Po besedah direktorja muzeja Staneta Rozmana je nadaljevanje del odvisno od rezultatov razpisa ministrstva za kulturo. To naj bi februarja objavilo razpis za obnovo kulturne dediščine v vzhodni kohezijski regiji.

V tej fazi je nato predvidena ureditev notranjega lapidarija, postavitev razstave o izkopavanjih na celjskem Muzejskem trgu in ureditev fasade Stare grofije z njeno ambientalno osvetlitvijo.

Sorodna novica Nepričakovano odkritje na celjski najdbi: Rimljani verjetno na steno slikali z voskom

Predstavitev rimskih fresk
Razstavišče z rimskimi freskami želijo za obiskovalce odpreti najpozneje aprila prihodnje leto – dela pa bodo zato nadaljevali neodvisno od rezultatov razpisa. "Potreben je še dogovor z Restavratorskim centrom ZVKDS-ja o načinu prezentacije fresk, kajti najpomembnejši del fresk je še vedno v Ljubljani na restavriranju, a se to počasi zdaj zaključuje. Mi si želimo, da bi strop šel na strop, v Ljubljani imajo nekoliko drugačno mnenje," je pojasnil Rozman.

Potopljeni zakladi Savinje
Omenil je tudi nekaj večjih letošnjih projektov, med drugim razstavo in knjigo Celjski grofje v kvaternijih Rimsko-nemškega cesarstva, ki jo pripravljata umetnostni zgodovinar Tomislav Vignjević in višji kustos v Pokrajinskem muzeju Celje Damir Žerič. Na stalni arheološki razstavi Od šivanke do zvezd bodo celjski muzealci odprli novo sobo Potopljeni zakladi Savinje, kjer bo mogoče spoznati reko Savinjo kot eno izmed najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju.

V Šentjurju bo pokrajinski muzej v sodelovanju s šentjursko občino postavil razstavo Leopold Murn – fotograf in kronist Šentjurja in Kozjanskega.

Program leta vključuje tudi mednarodne aktivnosti, med drugim tradicionalno sodelovanje z Glaskunstzentrum und glasmuseum Bärnbach v Avstriji, pri postavitvi letne razstave o Franju Felicijanu v Kulturnem domu v Trstu in razstavo o steklu v Gradskem muzeju Samobor.

Predstavitev dela Alme Karlin. Foto: Arhiv PMC
Predstavitev dela Alme Karlin. Foto: Arhiv PMC

Letos nameravajo izdati tudi novo knjigo o Celjskem stropu avtorice Gabrijele Kovačič. V njej bodo zbrane vse najnovejše ugotovitve o Celjskem stropu, ki še vedno ni razkril vseh svojih skrivnosti.

Sorodna novica Odkritja, ki bi lahko razvozlala enigmo znamenitega Celjskega stropa

Cilj muzeja: da bi ostali vodilna dediščinska ustanova na Celjskem
Direktor muzeja pričakuje, da bo veliko pozornosti pritegnila tudi serija predavanj na temo Grofov Celjskih. "Naš cilj letos je ostati vodilna dediščinska ustanova na Celjskem. Želja nam je, da bi tudi letos povečali število obiskovalcev v muzeju, ki bi iz njega odhajali tako zadovoljni, kot so bili tisti, ki so nas obiskali lani," pravi. Letos kot novost uvajajo letno vstopnico za deset evrov.

Lansko leto je ocenil kot uspešno, saj so v celoti izpolnili načrt. Muzejske zbirke si je tako ogledalo skoraj 25.000 obiskovalcev. V nasprotju z letom 2022 pa se je lani povečal delež obiskovalcev iz tujine. V skupnem deležu jih je bilo skoraj za 20 odstotkov, prišli pa so iz 57 različnih držav.