Izbor radijskih iger v tem tednu pa v ospredje postavlja predvsem odnos dveh posameznikov – radijske valove bodo preplavljale prijateljske in zakonske zgodbe, pa tudi bolj problematične in temačne interakcije med dvojicami karakterjev.

Premieri radijske igre Pesem ptic v drevesnih krošnjah bo mogoče prisluhniti 15. januarja ob 22.05 na Programu Ars. Foto: EPA
Premieri radijske igre Pesem ptic v drevesnih krošnjah bo mogoče prisluhniti 15. januarja ob 22.05 na Programu Ars. Foto: EPA

Radijska igra: Miki in Natalija, Marija in On
Po premieri na Prvem programu v lanskem poletju bo tokrat še na programu Ars zazvenela premiera radijske igre Pesem ptic v drevesnih krošnjah. Mladi dramaturg in dramatik Jaka Smerkolj Simoneti je v svojem besedilu izpisal zvočno poemo o naključnem, a usodnem srečanju na vrhu stolpnice med moškim in žensko dveh različnih generacij: mladim Mikijem (Urban Kuntarič), ki v razočaranju svoje ljubezni želi končati svoje življenje, in Natalijo (Marijana Brecelj), ki je pred kratkim ovdovela in pride na streho obešat perilo. Besedilo je bilo na 53. Tednu slovenske drame nominirano za nagrado za mladega dramatika, odrsko uprizoritev pa je doživelo na odru Prešernovega gledališča Kranj. Posebnost besedila je še ta, da teče na dveh ravneh: kot dialog med sosedoma in hkrati kot pismo pravkar končani ljubezni v didaskalijah, ki ustvarjajo prostor za deloma prozno pripoved. Na Prvem programu je bila predvajana živa izvedba tega besedila, ki jo je ekipa posnela še na strehi radijske stavbe, posnetek s strehe pa sta režiserka Špela Kravogel in tonski mojster Matjaž Miklič pozneje izpilila še v studiu. Prav tej, zadnji verziji močnega in rahločutnega besedila lahko poslušalke in poslušalci prisluhnejo v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars. Radijsko igro so ustvarjali še glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina ter dramaturga Vilma Štritof in Matjaž Briški.

Sorodna novica Alen Jelen: “Ostajamo branik avtohtone radiofonske umetnosti”

V četrtek ob 22.05 na programu Ars bo na sporedu radijska igra dramaturginje Tanje Viher z naslovom Nisem več Marija v režiji Alena Jelena. Avtorica se je sicer pogosto pojavila na radijskih valovih, saj je prevedla kar štirinajst radijskih iger iz nemščine, dve pa je tudi priredila. Svojo izvirno radijsko igro je umestila v okvir praznovanja obletnice, kamor je z drugimi sošolci povabljena tudi Marija, ki je medtem spremenila ime v Marina (Zvezdana Mlakar). Srečanja s starimi sošolci, s prvo ljubeznijo ter s takratnimi prijatelji in prijateljicami protagonistki in tudi publiki ponuja temeljit razmislek o oživljanju in ponavljanju starih vezi, ki niso več mogoče. Marininega življenjskega sopotnika pa je Viherjeva postavila v vlogo brezimnega zaupnika, mirnega, zvestega in vdanega poslušalca (Primož Pirnat).

Torkov večer bo popestrila zabavna radijska igra Vrvica, ki jo je po istoimenski zgodbi iz zbirke novel Dekameron Giovannija Boccaccia priredil Jože Rode. V ospredju zbirke stotih novel italijanskega renesančnega pesnika in pisatelja je čutna ljubezen, manifestira pa se v najrazličnejših situacijah in relacijah med liki. Nazorsko jo prežemata svobodnjaška misel in duhovna širina s posluhom za človeške slabosti. Takšna je tudi radijska priredba novele o ljubosumnem pijanskem možu (Ivo Ban) in njegovi navihani nezvesti ženi (Marijana Brecelj). Igra, ki jo je leta 1994 režirala Irena Glonar, bo na sporedu na prvem programu ob 21.05.

Kratka radijska igra: grški junaki in neznani nasilneži
Sredin termin kratke radijske igre bo v znamenju antičnih mitov oziroma njihove demitizacijeJaka Andrej Vojevec v svoji igri Zunaj labirintov pod vprašaj postavlja pogum največjega jonskega junaka Tezeja (Primož Forte) in poudarja vlogo Ariadne (Nina Valič), ki je Tezeju svetovala, kako naj si pomaga s klobčičem vrvice, da bo našel pot iz blodnjaka. Kratka radijska igra v režiji Alena Jelena bo na sporedu v sredo ob 13.05 na programu Ars.

Na Prvem programu pa bo v soboto ob 22.40 na sporedu kratka radijska igra Rudi slovenske igralke in dramatičarke Dragice Potočnjak. V njej mater (Stannia Boninsegna), ki se vrača domov, napade neznanec in z njo na silo odide v stanovanje, kjer jo čaka invalidna hči (Saša Mihelčič). Kruto in neusmiljeno ravnanje nasilneža seže čez zidove stanovanja, kljub njegovemu umiku pa zavest o njegovi prisotnosti in nepredvidljivem ravnanju ostane. Kratko radijsko igro o vdoru v zasebnost, ki zamaje občutek varnosti in povzroča strah, je režiral Boštjan Vrhovec.

Radijska igra za otroke: Zofka in Stane
Lastovička Zofka (Violeta Tomić) se iz toplih krajev prezgodaj vrne domov. Pomladi še ni, namesto pomladanskih znancev pa sreča pingvina Staneta (Gregor Čušin), ki je prav tako zašel v tuje kraje. Preden pride v deželo pomlad, se jima zgodi marsikaj težavnega – pa tudi smešnega. Radijsko igro za otroke Lastovička Zofka je napisal slovenski pisatelj Tomo Kočar, režiral pa jo je Tugo Štiglic.


Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.


Spored radijskih iger med 15. in 21. januarjem 2024

Ponedeljek, 15. januar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Jaka Smerkolj Simoneti: Pesem ptic v drevesnih krošnjah (PREMIERA)

Torek, 16. januar
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Giovanni Boccaccio: Vrvica

Sreda, 17. januar
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Jaka Andrej Vojevec: Zunaj labirinta

Četrtek, 18. januar
Radijska igra 22.05 (Ars) – Tanja Viher: Nisem več Marija

Sobota, 20. januar
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Draga Potočnjak: Rudi

Nedelja, 21. januar
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Tomo Kočar: Lastovička Zofka