Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Mariborski park leži severno od starega mestnega jedra Maribora in danes obsega območje Mestnega parka, Treh ribnikov ter vzpetin Kalvarije in Piramide, ki ponujata lep razgled na mesto. Območje je priljubljena sprehajalna točka številnih Mariborčanov, pa tudi obiskovalcev. Časopis Mariborski večernik Jutra je sredi julija 1931 takole poročal o Mestnem parku.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Zakotaljena krogla (1973) je delo kiparja Slavka Tihca (1928‒1993). Foto: Rok Omahen
Zakotaljena krogla (1973) je delo kiparja Slavka Tihca (1928‒1993). Foto: Rok Omahen

Serija Poletje 1931
Serija Poletje 1931 prinaša kratek pregled pomembnejših pa tudi povsem vsakdanjih dogodkov, ki so odmevali v naših krajih ter zunaj meja domovine pred devetdesetimi leti, oziroma natančneje poleti leta 1931. Besedilo v narekovajih je iz izvirnih časopisov iz tistega časa (Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Jugoslovan in Mariborski večernik Jutra), ki so vsi dostopni na spletnih straneh Digitalne knjižnice Slovenije.

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Sprehod po Mestnem parku
Besedilo iz današnjega prispevka je bilo prvotno objavljeno v časopisu Mariborski večernik Jutra 13. julija 1931: "Mestni park je sedaj v svoji krasni obleki, in če ga gledaš od katerekoli strani, ga moraš občudovati. Pri vhodu v park te iz divnega ribnika pozdravljata dva lepa labuda in dve partiji rac in račk. Izpred godbenega paviljona, kjer je velik, krasen cvetličen rondo, prideš v glavni drevored in v šest stranskih poti. Lepa je bivša park-kavarna, ki je pa žal zaprta. Prekrasen je tudi takozvani novi park, osobito s pogledom iz južne proti severni strani čez rondo z nasajenim gozdičem ravnih vrtnic v šumo mnogovrstnih in mnogobarvnih dreves. Tu se, dragi sprehajalec, vsedi in občudoval boš to krasno panoramo, ki se spreminja od pomladi do jeseni ob solncu ali senci v najpestrejšo sliko. V ozadju je še diven smrekov gozdiček in pred njim stoji ponosno spomenik `Jugoslovenske matice´ z žaro."

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen

Težave čuvaja mestnega parka
"Do pred kratkim je pa bilo žalostno gledati, kako so razposajeni otroci in neki psi kar po nasadih in po cvetlicah skakali. Otroci so tudi cvetlice trgali, ruvali in svoje žoge med nasadi iskali. Ali k sreči se je okrenilo na bolje, odkar nastopa novi paznik g. Rebernik. Ta paznik, ki vrši svojo dolžnost resno in vljudno, ima sicer nasproti mamicam in gospodarjem psov zelo težak posel, kajti spravijo se nanj kot najbolj vneti zagovorniki svojih klijentov. Na njegov opomin, da so za otroke tri posebna igrišča, sem slišal razburjene odgovore: 'park je za otroke, komur ni to prav, pa naj gre na otroško igrišče,' ali 'bom že svojemu možu povedala, pa bomo njega iz parka spravili'. Ko je bil pes iz cvetlic pognan in ne vdarjen, je rekel njegov gospodar T .: 'Bomo videli, jaz že dosti dal za tisti Verein [društvo] in sem Mitglied tiste Verein' [član društva] itd. Vse to pa g. Rebernika naj ne moti, ker ima ogromno večino obiskovalcev parka za seboj. Ti obiskovalci so mu tudi hvaležni, da je odpravil žogomet pred paviljonom, kjer nam je večkrat žoga v glavo priletela. Olepševalnemu društvu hvala za lepo vzdrževanje parka in za gori imenovanega paznika, ki čuva park bolje kot trije prejšnji čuvaji."

Piramida. Foto: Rok Omahen
Piramida. Foto: Rok Omahen

Več informacij o mariborskem Mestnem parku v današnjem času pa je na voljo na tej povezavi.

Rok Omahen je dokumentalist-raziskovalec iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija. rok.omahen@rtvslo.si