Letošnji program je "skozi poslanstvo muzeja uravnotežen skozi predstavljanje domače kulturne dediščine in sodobne umetnosti ter njeno soočenje z mednarodnim prostorom," so sporočili iz Galerije Božidar Jakac (GBJ) v Kostanjevici na Krki.

Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Arhiv GBJ
Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Foto: Arhiv GBJ

V sklopu projekta Odmaknjeni pogled: Nova stvarnost in realizmi v Srednji Evropi 1925–1933 bodo dela iz zbirke kostanjeviške galerije postavili v referenčni okvir likovne produkcije Srednje Evrope. Gre za obdobje, ko je v moderni umetnosti takrat prevladujoči ekspresionizem izzvenel in dal prostor novim umetniškim tendencam. Vsebine projekta pa se bodo poskušale referirati tudi na današnji čas. V sklopu projekta, ki se bo odvil med novembrom 2024 in aprilom 2025, bodo organizirani obrazstavni dogodki v Kostanjevici na Krki, Ljubljani in Novi Gorici.

Trenutno so na ogled razstave:
Rudi Benétik: Spontani ambient (do 11. februarja)
Damijan Kracina: Napačna ladja (do 25. februarja)
Fragmenti časa: Miroslav Zdovc in fotografska scena (do 31. marca)

8. februarja bodo odprli razstavo Bogdan Borčić in Tihomir Pinter: V dialogu. Cilj razstave je aktualizirati dela iz stalne zbirke z deli drugih in drugačnih umetnikov. Galerija bo na željo Pinterja prejela donacijo njegovih izbranih fotografskih del.

Med majem in julijem bo v velikem razstavišču na ogled razstava Nova doba: umetniški diskurzi o družbenih in klimatskih spremembah. Gre za mednarodno pobudo s tremi partnerji, poleg kostanjeviške galerije tudi Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (Banjaluka) in Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad). Cilj projekta je zasnovati istoimensko skupinsko razstavo, ki bo predstavila 12 sodobnih umetnikov s področja Slovenije, BiH-a in Srbije. Ob razstavi bo projekt obsegal tudi serijo razprav in pogovorov na to temo, podkast in publikacijo. Razstava bo na ogled tudi v Banjaluki in Novem Sadu.

Foto: Arhiv GBJ
Foto: Arhiv GBJ

Avgusta bodo v velikem razstavišču odprli postavitev Jože Marinč: Pregledna razstava ob 70-letnici, ki bo na ogled do oktobra. Ob bližajoči se 50. obletnici ustanovitve galerije se bodo letos s preglednimi ali retrospektivnimi razstavami poklonili trem akademskim slikarjem in tudi učiteljem likovnega pouka na kostanjeviški OŠ Jožeta Gorjupa: Martini Koritnik Fajt, Karlu Plemenitašu in Jožetu Marinču. Vsi trije so bili sodelavci Otroškega grafičnega bienala jugoslovanskih otrok v Kostanjevici na Krki, večkrat so sodelovali tudi z GBJ-jem. Marinč ima izjemno pomembno vlogo pri popularizaciji slikarstva v regionalnem okolju, kot tudi v nacionalnem pomenu, so poudarili v galeriji.

Sorodna novica Staš Kleindienst: Čas 20. stoletja je minil in ostale so samo še ruševine

V nekdanji samostanski cerkvi bo med majem in avgustom na ogled razstava zagrebškega kiparja Nikole Vrljića, naslovljena Obleganje Oza, ki sodi v izmenjavo razstav med GBJ-jem in Nacionalnim muzejem moderne umetnosti iz Zagreba (NMMU). V zagrebško Galerijo Josip Račić, ki je dislocirana enota NMMU-ja, se seli del razstave Staša Kleindiensta: Antiarkadija. Vrljić (1980) in Kleindienst (1979) sodita med vidnejše predstavnike srednje generacije umetnikov v svojem širšem prostoru.

Notranjost nekdanje samostanske cerkve. Foto: Jaka Babnik/GBJ
Notranjost nekdanje samostanske cerkve. Foto: Jaka Babnik/GBJ

Prav tako bodo v nekdanji samostanski cerkvi septembra odprli razstavo Dube Sambolec z naslovom Singularnost, katere namen je predstaviti umetničino novejšo produkcijo, najverjetneje tudi v kombinaciji z izbranimi starejšimi deli. Gre za eno pomembnejših umetnic v našem prostoru, ki ustvarja in razstavlja že skoraj 50 let in je s svojo kiparsko in interdisciplinarno prakso uvajala principe postmodernizma v lokalni prostor, so zapisali v GBJ-ju.

V lapidariju bo med aprilom in avgustom na ogled razstava Tejke Pezdirc, naslovljena Čakalnica. Šlo bo za največjo samostojno razstavo te belokranjske umetnice doslej. Za prostor lapidarija bo pripravila poseben projekt, prostorsko instalacijo, ki se navezuje na dojemanje prostora in odnos človeka do naravnega okolja.

Septembra pa bodo v lapidariju odprli še postavitev Karel Plemenitaš: Pregledna razstava ob 70-letnici. Razstava bo omejena in prirejana po razstavnih prostorih lapidarija in bo izkaz spoštovanja avtorju, ki je pomagal pri večplastnem razvoju pomena likovne umetnosti v kraju, so še sporočili iz kostanjeviške galerije.