Delo Trenutek pred tem bo izvajala v prostoru za umetnost NÓT v Ljubljani, in sicer 19., 20. in 21. septembra ob 20.00.

Foto: Atej Tutta.
Foto: Atej Tutta.

Ko gre za umetnika, je opisani trenutek tisti moment, ko se poda v najskrivnostnejše predele umetniškega ustvarjanja. Koreografinja in performerka raziskuje hrepenenje in nemir, ki neizogibno spremljata zakoreninjeno težnjo po odličnosti.

Plesna vinjeta Obrat na TV Slovenija 2

V četrtek, 21. septembra, bo ob 22.55 na Televiziji Slovenija 2 na ogled televizijska plesna upodobitev Obrat, ki je nastala posebej za Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija. Sanja Nešković Peršin v ospredje koreografije postavlja obrat in padec v črno luknjo, ki nas spodbujata k spremembi in rasti. Njeno sodobno koreografijo bo na glasbo Draga Ivanuše izvedla plesalka Mateja Železnik. Urednik oddaje v režiji Aljaža Bastiča je Daniel Celarec.

V soočenju neulovljivih podob posameznih gibov, ki so zaradi nedovršenosti ostali zavrženi v preteklosti, ujetih v performativnem filmu, in s svojo intervencijo v prostoru umetnica vzpostavi notranji dialog, v katerem poustvari občutek napetosti, ki nastopi pred samo razrešitvijo pričakovanja. "Ta dinamični preplet vizualnih in zvočnih fragmentov v temi razstavnega prostora zarisuje zemljevid napetosti in negotovosti, ki s sedanjega zornega kota spodbuja raziskovanje konstelacije tistega, kar bi lahko bilo in se ni zgodilo," je o delu zapisala kuratorka projekta Yasmín Martín Vodopivec.

Plesno govorico tke plesalka iz gibov, ki jih je v svoji plesni karieri nenehno vadila, in jih stopnjuje v intenzivnosti, s čimer skuša preseči meje fizičnega, na ta način pa poudariti pomen in težo iracionalnega kot bistvenega dela našega racionalnega dojemanja. "Z ikonoklastično vajo dekonstrukcije ponavljajočih se gibov razkriva neznansko kompleksnost nasprotujočih si čustvenih vzgibov, ki so v ozadju ustvarjalnega procesa. Nezavedne vsebine se pojavljajo med spominjanjem neizživetih, neuresničenih izkušenj in ustvarjajo sanjsko vzdušje, v katerem umetnica sublimira željo po doseganju popolnosti, dokler ta ne izzveni," še beremo v kuratorkinem zapisu.

Foto: Atej Tutta.
Foto: Atej Tutta.

Kaj je torej Trenutek pred tem? To je trenutek, preden se vse zgodi: celo nič. "Je padec v praznino, sekunda popolne negotovosti, je trenutek, ko narediš korak, da bi stopil na oder. To je stanje zamaknjenosti, ki nam omogoča imaginarno potovanje v času. Tja, od koder lahko zavestno dostopamo do podrobnih fragmentov lastnih izkušenj, ki jih naša preteklost pogosto ljubosumno varuje v nezavednem, da bi našli ravnovesje, v katerem lahko v svoji krhkosti domnevamo, da je to, kar nam je v določenem obdobju pomenilo neuspeh, neodtujljivi del naše sedanjosti. Morda nas prav ta trenutek najbolj približa temu, k čemur smo vedno stremeli."

Sanja Nešković Peršin je umetnica, koreografinja in performerka. Po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je nadaljevala študij baleta na baletni šoli Roselle Hightower v Franciji. Kot dobitnica mednarodnih štipendij se je izpopolnjevala na različnih plesnih in baletnih delavnicah na Dunaju in v New Yorku. Zaposlena je bila kot baletna solistka v SNG-ju Opera in balet Ljubljana, kjer je delala kot koreografinja in med letoma 2014 in 2019 kot umetniška vodja baleta. Sodelovala je pri številnih gledaliških in plesnih predstavah sodobne domače in tuje produkcije. Z avtorskimi projekti je gostovala na domačih in tujih festivalih. Leta 2019 je prejela Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. V najnovejših projektih skozi refleksijo intimnega prostora in časa raziskuje in prepleta elemente performativne in vizualne umetnosti.

Foto: Atej Tutta.
Foto: Atej Tutta.

Sanja Nešković Peršin je avtorica koncepta in izvajalka, oblikovanje prostora in video podpisuje Atej Tutta, oblikovalec zvoka je Sašo Kalan. Za urejanje besedila je poskrbela Vesna Česen Rošker, prevod pa Arven Šakti Kralj. Projekt je nastal v koprodukciji Prostora za umetnost NÓT.