Takole je lani Prešernove nagrajence sprejel politični vrh. Foto: MMC RTV SLO
Takole je lani Prešernove nagrajence sprejel politični vrh. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jeraj: Zmago Jeraj, 1988, olje, platno
Dela Prešernovega nagrajenca Zmaga Jeraja so v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost predstavili že na razstavi, ki so jo odprli na lanski ta veseli dan kulture. Foto: Umetnostna galerija Maribor/Damjan Švarc

V kranjski Galeriji Prešernove hiše so odprli dokumentarno razstavo, na kateri bodo do 1. marca na ogled fotografska dokumentacija in različna dela dobitnikov lanske Prešernove nagrade.

Znova se bo mogoče spoznati z obsežnim igralskim opusom Štefke Drolc, ki je Prešernovo nagrado dobila za prispevek h gledališču, filmu, na radiu in televiziji ter za njeno pedagoško delo in kulturno poslanstvo. Prešernova nagrada je šla lani tudi v roke vsestranskega likovnika Zmaga Jeraja. Njegovo delo, ki obsega tako slikarstvo, risbo, karikaturo, grafiko, fotografijo, gledališko scenografijo in film, so obsežneje predstavili že na razstavi del, ki je bila v Galeriji Prešernovih nagrajencev na ogled do konca januarja.

Lanske dobitnike nagrad Prešernovega sklada, skladatelja Nenada Firšta, igralca Marka Mandiča, pisatelja Gorana Vojnovića, režiserja Mirana Zupaniča, kiparja Tobiasa Putriha in sopranistko Sabino Cvilak Damjanovič, predstavljajo slike, skulpture, fotografij in knjige.

Na Prešernov dan čas za aktualne nagrajence
V nedeljo bodo na predvečer slovenskega praznika na slovesnosti ob kulturnem prazniku predstavili letošnje Prešernove lavreate, dan pozneje pa bodo posebej predstavljeni na postavitvi v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost na Glavnem trgu. Med razstavo bo ob četrtkih zvečer v Mestni hiši organiziran niz druženj z nagrajenci.