Loris Voltolini (1954–2021). Foto: SNG Drama Maribor
Loris Voltolini (1954–2021). Foto: SNG Drama Maribor

Od glasbenika se bodo poslovili v rodnem Splitu v krogu družine, so sporočili iz ljubljanske operno-baletne hiše.

Voltolini je glasbeno pot začel na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer je končal študij dirigiranja in klavirja. Na poklicno pot pa je stopil leta 1980 kot dirigent Opere Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Splitu, kjer je deloval do leta 1990. V rojstnem mestu je bil tudi vodja in dirigent komornega zbora HNK-ja ter komornega zbora Ivan Lukačić.

Na številnih festivalih doma in v tujini
Med letoma 1991 in 1995 je bil Voltolini vodja dirigent Opere HNK-ja v Zagrebu, od leta 1994 do 1995 pa umetniški direktor in vodja dirigent Opere HNK-ja na Reki. V SNG-ju Opera in balet Ljubljana je bil kot gostujoči dirigent angažiran od leta 1990, 19. junija 1996 pa se je v omenjenem gledališču, "ki ga je nosil v srcu do poslednjega dneva, redno zaposlil," so zapisali v ljubljanski Operi.

Voltolinijev repertoar obsega več kot 60 opernih in baletnih del, koncertni pa mnoge oratorije, simfonije ter številna druga dela za orkester. Sodeloval je na številnih festivalih doma in v tujini. Kot dirigent je sodeloval s HNK-jem Split, HNK-jem Zagreb, HNK-jem Reka, z zagrebškim filharmoničnim orkestrom, s Slovensko filharmonijo, z orkestrom Filharmonije iz Seville, s Simfoničnim orkestrom Hrvaškega radia, z orkestroma Dubrovniškega poletnega festivala in salzburškega Mozarteuma ter z mnogimi drugimi. Gostoval je v Italiji, Španiji, Avstriji, Makedoniji, Južni Koreji in na Japonskem, so povzeli v SNG-ju Opera in balet Ljubljana.

Maestru v spomin
Na svoji bogati umetniški poti je maestro Voltolini pustil velik pečat. "Bil je muzikalen, vsakemu glasbenemu delu je dodal svoj dalmatinski šarm in igrivost. Bil je vzor številnim umetnikom in vir brezmejne ustvarjalne energije, ki jo bo pogrešal tudi njegov umetniški ansambel ljubljanske Opere," so še zapisali.

Poslednja opera, pod katero se je podpisal junija letos, je bila Puccinijeva Tosca. "Nocoj jo bodo pod vodstvom gostujočega dirigenta Hirofumija Yoshide posvetili maestru v spomin," še piše v sporočilu za javnost.

Jutarnji list pa je danes poročal, da je hrvaška ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen Koržinek ob Voltolinijevi smrti poudarila, da je hrvaško glasbeno sceno prežel s svojim neutrudnim delom in izjemnim glasbenim talentom, ki ga je še posebej vpletel v operni repertoar Hrvaškega narodnega gledališča Split.