Pogovarjali se bodo z raziskovalcem pesnikovega življenja in dela ter avtorjem romana o Kajuhu Vladom Vrbičem. Pogovor bosta vodila Andreja Kopač in Matjaž Berger. Kajuhovo poezijo bo interpretirala igralka Barbara Ribnikar. Predstavili bodo pesnikovo življenje in delo kot tudi Vrbičev roman o Kajuhu Prestreljene sanje.

Soarejo so pripravili ob letos razglašenem letu Karla Destovnika - Kajuha, so v novomeškem gledališču potrdili za STA.

Pesniški opus Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944) presega meje izrazito lirskih literarno-interpretativnih prvin in se močno navezuje na politično dogajanje v slovenskem, evropskem in svetovnem okolju v tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja.

Njegovo pesniško delo, čeprav je umrl star le 21 let, je slogovno in vsebinsko mogoče razdeliti na dve izraziti obdobji – na predvojno ekspresionistično in medvojno obdobje dokončnega izoblikovanja pesnikovega političnega nazora.

Kot so še zapisali na Wikipediji, je treba omeniti, da si Kajuhova ekspresionistično-social-realistična in partizansko-lirična faza ne nasprotujeta, temveč se dopolnjujeta, in povsem mogoče je trditi, da je njegova partizanska lirika le metamorfoza in napredovanje njegove predvojne motivike.

Vlada je sicer letošnje leto razglasila za leto Karla Destovnika - Kajuha.