Odprtja Rafutskega parka sta se udeležila tudi župan Nove Gorice Samo Turel in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Nebojša Tejić/STA
Odprtja Rafutskega parka sta se udeležila tudi župan Nove Gorice Samo Turel in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Nebojša Tejić/STA

V parku Laščakove vile na Rafutu pri Novi Gorici, ki je predviden tudi kot eno od osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025, so se končala prenovitvena dela. Prenova Rafutskega parka za Mestno občino Nova Gorica ni bila pomembna le zaradi vrednosti te pomembne lokalne in nacionalne kulturne dediščine, ampak tudi zato, ker bo park postal zeleno središče čezmejnega mesta. S povezavo območij potoka Koren, Kostanjevice in goriškega gradu na italijanski strani meje sta središči obeh Goric zdaj povezani z zelenim koridorjem.

Rafutski park bo odslej odprt za javnost, obiskovalci si ga bodo brezplačno lahko ogledovali vsak dan med 8. in 20. uro, med novembrom in marcem pa med 8. in 17. uro.

Sorodna novica Vodeni ogledi privabili prve obiskovalce v Rafutski park, ki ga še obnavljajo

Prenovljene poti, stopnice, podporni zidovi, klopi, razgledišča ...
"V sklopu ureditve so bili v parku prenovljeni grajeni elementi, kot so poti, stopnice in podporni zidovi, dodana je bila nova oprema, ki je v parku prispevala program in povečala njegovo uporabnost (klopi, ureditev razgledišč, informacijska infrastruktura …). Uredila se je tudi komunalna oprema. Očistili so samoraslo vegetacijo ter zasadili nova drevesa in rastline," so zapisali na spletni strani Mestne občine Nova Gorica. Do vključno sobote, 6. aprila, bodo za širšo javnost organizirali tudi brezplačne vodene oglede parka. Na lokaciji za zdaj še ni toaletnih prostorov za obiskovalce, še sporočajo.

Rafutski park bo odprt vsak dan, vstop bo prost. Foto: Nebojša Tejić/STA
Rafutski park bo odprt vsak dan, vstop bo prost. Foto: Nebojša Tejić/STA

Eksotični park oblikovan okoli orientalske vile Rafut
Rafutski park ima zanimivo zgodovino, saj je park, po katerem vodijo organsko zasnovane poti, oblikovan pa je v slogu z začetka 20. stoletja, ko so bile v parkih priljubljene eksotične rastline. V parku naj bi tako nekoč raslo 500 dreves in grmov, ki so pripadali 114 različnim vrstam. Park se razteza okoli znamenite Laščakove vile na Rafutu pri Novi Gorici, znane tudi kot vila Rafut. Tako kot vila, posebna zaradi gradnje v neoislamskem slogu, je bil tudi park v zadnjih letih zapuščen in je močno propadel.

Sorodna novica Orientalska vila Rafut propada, edini eksotični park v Sloveniji se zarašča

"Pot do vile vodi skozi zaraščen park, v katerem se bohotijo stare palme, ogromni bambusi, eksotični grmi in iglavci, po tleh pa ležijo različni storži," je v prispevku eno leto pred začetkom prenove parka za MMC zapisala Ivana Zajc. Na njegovo vrednost in pozabljen pomen je takrat opozoril njen sogovornik, novogoriški arhitekt Adrijan Cingerle. "Postavitev parka in vile v prostor kaže, da je bil pristop arhitekta domišljen, predvsem pa, da je imel jasno idejo, kako vrt in vilo povezati v celoto, kar je v slovenskem prostoru redkost. Obenem je to edini eksotični park v Sloveniji," je opozoril Cingerle.

Prenovljenih je 55.000 kvadratnih metrov nekdaj zaraščenih površin
Prenova Rafutskega parka bi morala biti končana do junija 2023. Zaradi nevarnosti podora ceste so morali zgraditi še podporni zid, je zamudo pojasnila Aleksandra Torbica iz razvojne pisarne Mestne občine Nova Gorica. Prenova parka je stala več kot 2,8 milijona evrov, od tega je 1,1 milijona evrov primaknila država iz evropskih sredstev z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb (CTN). "V prvi fazi smo se osredotočili na prenovo parka, tako da ga bomo predali v javno uporabo, kar nikoli v svoji zgodovini ni bil," je povedala Torbica.

Ob krčenju rastlinja so v parku odkrili več novih elementov oziroma so bili ti postavljeni drugače, kot je bilo zapisano v pogodbi. Zato je prišlo do bistvenega odstopanja pri restavriranju elementov, ki so ostanki nekdanje vile. Ta je bila med prvo svetovno vojno močno poškodovana, po prenovi pa ji ni prizanesla niti druga svetovna vojna.

Sorodna novica 4,9 milijona evrov za vilo Rafut, obnova se bo začela 2025
Odprtja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki si je ob tej priložnosti ogledala še gradnjo amfiteatra ob novogoriškem gledališču. Foto: Nebojša Tejić/STA
Odprtja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki si je ob tej priložnosti ogledala še gradnjo amfiteatra ob novogoriškem gledališču. Foto: Nebojša Tejić/STA

Vila kljub propadanju še vedno odseva nekdanjo lepoto
Prenovi parka bo sledila še prenova Laščakove vile sredi parka. Zanjo je že namenjenih 4,1 milijona evrov, je na današnjem odprtju povedala ministrica Asta Vrečko. Obnova vile naj bi se začela leta 2025, letos pa pripravljajo dokumentacijo. O vsebini Laščakove vile se še niso dogovorili. "Bo pa ta vsebina prav gotovo povezana z Naturo 2000, predvsem bodo v njej našli prostor didaktika, osveščanje in poudarjanje vrednot ohranjanja narave in Nature 2000," je v izjavi ob robu današnjega odprtja dejal novogoriški župan Samo Turel.

Laščakovo vilo na Pristavi pri Novi Gorici je leta 1909 zgradil Anton Laščak, ki je bil na začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada. Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in propadajo.

Odprtje Rafutskega parka v Novi Gorici