Predsednik sveta Miran Zupanič se je osredotočil na področje visokošolskega izobraževanja za umetniške poklice, ki je po njegovem mnenju v nenavadni praznini med visokošolsko in kulturno sfero. Foto: Festival slovenskega jezika
Predsednik sveta Miran Zupanič se je osredotočil na področje visokošolskega izobraževanja za umetniške poklice, ki je po njegovem mnenju v nenavadni praznini med visokošolsko in kulturno sfero. Foto: Festival slovenskega jezika
Mitja Čander
Član sveta in programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je izrazil željo, da v programski svet zavoda imenujejo enega od članov sveta. Ob tem je poudaril, da gre pri EPK 2012 za projekt nacionalnega pomena, za unikatno zgodbo v poosamosvojitveni zgodbi Slovenije. Foto: EPK 2012/Boštjan Lah
Ministrstvo za kulturo
Na dnevnem redu so imeli tudi pobudo ministrstva za kulturo o obravnavi predloga analize stanja na področju kulture s predlogi ciljev za Nacionalni program za kulturo. Ker gradivo še ni dostopno, so sprejeli sklep, da bodo, ko bo gradivo na razpolago, sklicali izredno sejo, če bodo dosegli sklepčnost, v nasprotnem primeru pa delovno skupino, ki bo proučila gradivo. Vodil jo bo član sveta Jože Vogrinc. Foto: MMC RTV SLO

S prošnjo, da pripravi sveženj kulturnopolitičnih ukrepov, s katerim bi bilo to mogoče, se je na člane sveta na decembrski seji obrnil premier Borut Pahor. Zaradi velikega obsega gradiva oziroma predlogov, so na tokratni seji oblikovali delovno skupino, v kateri so Miran Mohar, Barbara Jaki in Jože Vogrinc. Ti so zadolženi, da po svoji presoji strnijo sveženj ukrepov, predlagane ukrepe pa bodo nato posredovali vladi in ministrstvu za kulturo. "Ni naša namera, da naredimo seznam želja za ministrstvo za kulturo. Dati moramo bolj eksaktne, tehtne predloge," je poudaril predsednik sveta Miran Zupanič.
Predlogov je veliko. Zupanič je na primer opozoril na področje visokošolskega izobraževanja za umetniške poklice, ki se po njegovih besedah nahaja v nenavadni praznini med visokošolsko in kulturno sfero in ki nima le enega sogovornika. Zdaj je čas, je dejal, da s tem soočijo vlado in da ta pokaže, ali politična volja za reševanje te problematike v resnici obstaja.
Naj se vlada zaveže, da bo storila vse, kar je mogoče, da bo sprejeti Nacionalni program za kulturo uresničen, je predlagala Barbara Jaki, ki je še predlagala, naj vlada ministrstvo za kulturo razglasi za državotvorni resor in ga tako tudi obravnava. Miran Mohar meni, da Slovenija potrebuje načrtno in z jasnimi merili utemeljeno podporo internacionalizaciji umetniške produkcije in ustanovitev državne fundacije za mednarodno promocijo različnih področij umetnosti in kulture.
Mitji Čandru se zdi smiselna ustanovitev proračunskega sklada iz pobranega davka na knjigo, sredstva pa naj se porabijo za podporo dejavnostim na področju knjige v javnem interesu. Premierjevo potezo v smislu "vi povejte, kaj naj naredimo, in mi bomo naredil", je Čander sicer označil za 'všečno', vendar kot je poudaril, je v praksi tako, da gredo na koncu vsi ukrepi skozi politike posameznih resorjev. Jože Vogrinc opozarja na odsotnost evropske razsežnosti v Nacionalnem programu za kulturo.
Svoje poglede o tej točki so posredovali tudi ministrstvo za kulturo, pisatelj in prevajalec Uroš Kalčič ter v imenu Društva gledaliških kritikov in teatrologov Blaž Lukan.
'EPK je unikatna zgodba v poosamosvojitveni zgodbi Slovenije'
Na seji so obravnavali še poziv javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture za imenovanje novega člana v programski svet zavoda. Član sveta in programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Mitja Čander meni, da je refleksija Nacionalnega sveta za kulturo pri takšnem projektu pomembna, ob tem je izrazil željo, da v programski svet zavoda imenujejo enega od članov sveta. Ob tem je poudaril, da gre za "projekt nacionalnega pomena", za "unikatno zgodbo v poosamosvojitveni zgodbi Slovenije".
Zupanič je opozoril, da je Nacionalni svet za kulturo prvenstveno sogovornik politike v imenu kulture in ne stremi po izvršni moči. V programski svet zavoda Maribor 2012 so na strinjanje članov predlagali Jožeta Vogrinca, vendar s pridržkom, da takšno odločitev sprejemajo izjemoma zaradi pomembnosti samega projekta.