Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čilski umetnik Nicolas Miranda je svojo intervencijo naslovil Parazitske strategije preživetja v krutem svetu, z njo pa se zelo jasno navezuje na najljubši konjiček nekdanjega španskega kralja. 85-letni Juan Carlos je strasten lovec in okrog njegovih lovskih ekspedicij je leta 2012 tudi izbruhnil škandal; dve leti pozneje je sestopil s prestola.

Juan Carlos je v domovini kontroverzna osebnost, ki jo spremlja precej afer. Ena najbolj odmevnih je bilo razkritje njegovih luksuznih lovskih safarijev v Bocvani v času, ko se je Španija spoprijemala z najhujšo finančno krizo. Monarh, ki je nekoč veljal za ključno figuro tranzicije (po smrti diktatorja Franca je imel zasluge za mirno predajo oblasti), je danes predvsem osebnost, ki meče slabo luč na svojega sina, kralja Filipa IV.

Nicolas Miranda je svoj kip kralja v naravni velikosti v mesto postavil na trg Puerta del Sol, obrnil pa ga je proti tam stoječemu kipu El Oso y el Madroño (Medved in jagodno drevo), pred katerim se dnevno fotografira več tisoč ljudi in ki je tako znan, da je celo v grbu mesta Madrid. Skulpturo, ki je narejena iz poliuretana in modelirne mase ter pobarvana tako, da spominja na bron, je odstranil po kratkih osmih minutah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Najboljša metafora za parlamentarno monarhijo"
Turisti in naključni mimoidoči so bili ob njegovem početju predvsem zmedeni, a že kmalu so se po Twitterju usule pohvale. "Je to najboljša metafora za sistem parlamentarne monarhije? Mislim, da je," je tvitnil uporabnik.

Miranda bo naslednji mesec v Madridu odprl razstavo svojih del, v katero bo vključil tudi fotografije svojega performansa na trgu Puerta del Sol. "Moje delo sodobnega umetnika je po naravi parazitsko. Kot parazit se navežem na nekaj, kar že obstaja. Madridski spomenik na primer povežem z idejo španske monarhije, da bi iz mestnega simbola naredil parodijo," je pojasnil v izjavi za javnost.