Na Trgu Mažuranića je na ogled interaktivna instalacija V oblakih; njena avtorica je Tina Marković. Foto: Festival svjetla Zagreb
Na Trgu Mažuranića je na ogled interaktivna instalacija V oblakih; njena avtorica je Tina Marković. Foto: Festival svjetla Zagreb

Med 20. in 24. marcem bodo luči zasvetile tudi letos in po besedah zagrebškega župana Tomislava Tomaševića prebudile mesto, saj festival velja za simbol začetka pomladi v prestolnici. V petih dneh bo na več kot 20 prizoriščih po središču mesta na ogled okoli 30 različnih svetlobnih instalacij in drugih manifestacij, povezanih s svetlobo. Luči se bodo za 15 minut kot okoljevarstveno opozorilo ugasnile le v soboto.

Tako kot v preteklih letih bodo tudi tokrat z različnimi umetniškimi instalacijami domačih in tujih umetnikov obsijane mestne ulice, trgi, pročelja zgradb in nekateri javni prostori, od Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) do hrvaškega državnega arhiva. Na trgu pred zgradbo državnega arhiva bodo festival v sredo zvečer s 3D-projekcijo sicer tudi odprli.

Kot je napovedala Martina Bienefeld, direktorica Turistične skupnosti mesta Zagreb (TZGZ), ki festival organizira, bo vsaka svetlobna manifestacija zase prinašala zgodbo in sporočilo, nekatere med njimi tudi o miru in varovanju okolja. Poudarila je še, da je festival priložnost za raziskovanje novih delov mesta, pa tudi za povezovanje z umetniki iz drugih držav in drugimi hrvaškimi mesti, med katerimi bo poleg Šibenika, ki je z Zagrebom pri festivalu sodeloval že prej, letos tudi Pulj.

V parku Tuškanac so razstavljeni svetleči meteoriti. Foto: Festival svjetla Zagreb
V parku Tuškanac so razstavljeni svetleči meteoriti. Foto: Festival svjetla Zagreb

Festival bo potekal vsak dan od 18. do 23. ure, vstop na vsa prizorišča pa bo brezplačen. Luči na vseh prizoriščih festivala se bodo ugasnile le v soboto, 23. marca, med 20.30 in 20.45, saj se festival pridružuje svetovnemu dogodku Ura za planet Zemljo.

Trajnostno je sicer naravnan celoten festival, na katerem uporabljajo LED-luči, Tomašević pa je pri tem navedel tudi analizo puljskih kolegov, da samo en športni dogodek porabi več energije kot celoten zagrebški festival svetlobe, medtem ko so nekatere druge raziskave pokazale, da k manjši porabi energije prispeva že to, da prebivalci obiščejo festival in v tem času ne porabljajo energije doma.