Letošnji Unescov tabor v Pišecah je potekal pod naslovom Viva la musica. Foto: Goran Rovan
Letošnji Unescov tabor v Pišecah je potekal pod naslovom Viva la musica. Foto: Goran Rovan
Udeleženci tabora so letos ustvarili tudi himno Unesco tabora Foto: Goran Rovan
Unescov tabor

"Rdeča nit letošnjega tabora bo brezmejni prostor zvoka oziroma glasbe, ki ga bomo odkrivali, soustvarjali in prepletali z drugimi področji. Kot vselej bi radi premišljeno presegali različne meje: predmetne, generacijske in kulturne. Na tabor so vabljene vse Unesco šole Posavja, Dolenjske in Bele krajne ter nekatere šole iz slovenske Unesco ASP mreže. Seveda spet pričakujemo goste iz Hrvaške in Srbije ter mnogo zanimivih mentorjev, s katerimi bomo raziskovali, prepevali, plesali, bobnali, improvizirali z zvoki, poslušali tišino, ustvarjali radijske oddaje, ulične dogodke, večerne nastope, preizkušali simfonijo okusov, izdelovali unikatne inštrumente, zvočne instalacije ter pripravili razstavo starih glasbil, avdio naprav, glasbenih skrinjic, plošč, kaset, notnih zapisov in podobno."

Tako so v povabilu na 14. mednarodni Unescov tabor Premikamo meje zapisali organizatorji tega tabora – Osnovna šola Maksa Pleteršnika. Letos so tabor naslovili "Viva la musica", na njem pa so se zbrali učenci, dijaki in njihovi mentorji iz 15 šol iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. V Pišecah je namreč Unescovo središče, ki združuje kar 8 slovenskih šol. To so: OŠ Šmihel, Gimnazija Brežice, OŠ. XIV. divizije Senovo, OŠ Leskovec pri Krškem, ETRŠ Brežice, OŠ Brežice, OŠ Belokranjskega odreda Semič, SŠ GT Novo mesto. Poleg teh so prišli predstavniki dveh hrvaških šol - OŠ Tenja in OŠ Mate Balota Buje, dveh srbskih - Politehnična šola Kragujevac in Gimnazija za nadarjene učence Bolyai iz Sente, ter dve bližnji šoli: OŠ Bizeljsko in Šolski center Rogaška Slatina.

Tabore, na katerih sodelujejo tako osnovnošolci kot srednješolci, pa pripravljajo že vse od leta 1999, zadnjih devet let pod naslovom Premikamo meje. Koordinatorica Unescovega tabora Tanja Plevnik je povedala, da imajo letos skoraj 30 različnih delavnic, katerih skupni imenovalec je glasba. Plevnikova to pisano ustvarjalnost opisuje z besedami: "Glasba in ples, glasba in kulinarika, izdelovanje instrumentov, fotografija in glasba, ritem v glasbi, bobnanje, tolkala. Torej res pestra paleta." Ob delavnicah so pripravili tudi vrsto predstavitev, koncertov, tabor pa bodo sklenili na ulicah Brežic, kjer bo zagotovo odmevalo "Viva la musica". Mladi bivajo pri svojih vrstnikih in vsem je tak tabor nepozabno doživetje. Zato ni čudno, da se nekateri radi vračajo in se z novimi prijatelji srečujejo tudi pozneje.

Za MMC Goran Rovan

Unescov tabor