Kljub državni dokapitalizaciji je Polzela na robu stečaja. Foto: BoBo
Kljub državni dokapitalizaciji je Polzela na robu stečaja. Foto: BoBo
Marko Klemenčič
Polzela se ne bo izvlekla, meni Klemenčič. Foto: BoBo

Po poročanju Radia Slovenija bo usoda podjetja znana v naslednjih dneh. Pregled Slovenskega državnega holdinga (SDH) v Polzeli je namreč nakazal le na to, da so bile Klemenčičeve predpostavke v načrtu finančnega prestrukturiranja neresnične. Tako naj bi napovedal skorajšnji podpis pogodb z morebitnimi podizvajalci in kupci nogavic, ki pa nikoli niso bile podpisane.

Načrt finančnega prestrukturiranja se torej še vedno ne uresničuje, podjetje pa še naprej posluje z izgubo. Nov načrt, kako naprej, mora do ponedeljka predložiti zdajšnja predsednica uprave Metka Hrovat, na njegovi podlagi pa bo SDH takoj sprejel odločitev; stečaj ni izključen, je še poročal Radio Slovenija.

Vrnil bo ves denar
Na očitke SDH-ja, da si je izplačeval 40 odstotkov višjo plačo, se ja na novinarski konfrerenci dane sodzval tudi Klemenčič. Po njegovih besedah se je preveliko izplačilo zgodilo zaradi nepravilnega obračuna. Pojasnil je, da mu je bilo izplačano nekaj več kot 9.000 evrov preveč. Vrnil je že 6.000 evrov, preostanek pa bo še ta teden. Zaradi preveč izplačane plače se je s SDH-jem konec septembra dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe o zaposlitvi.

SDH Klemenčiču poleg tega očita tudi nerealno poročanje o delu in razmerah v Polzeli. Nekdanji direktor Polzele temu oporeka, češ da je vedno delal pregledno. "Poročila o poslovanju družbe so bila v zakonskem intervalu objavljena tudi na Ajpesu," je dejal Klemenčič.

SDH naj razkrije podatke
Prav tako je zatrdil, da je nadzornemu svetu Polzele in SDH-ju redno poročal o bilanci stanja in uspeha, zapadlih in nezapadlih obveznostih, odstopanjih od načrta s pojasnili, razmerah v procesu dokapitalizacije in insolventnosti podjetja. Ves čas je tudi opozarjal na mejno poslovanje družbe zaradi pomanjkanja obratnega kapitala in vse večjih dolgov. "Kljub vsem naštetih težavam smo uspešno razvijali nove proizvode, med njimi konopljine naravne nogavice, ki jih je trg z navdušenjem sprejel," je dejal.

SDH je pozval, naj zato na svoji spletni strani navede pravilne podatke glede preveč izplačane plače, glede očitkov o poslovanju Polzele pa meni, naj prevzamejo vsi deležniki svoj del odgovornosti za odločitev in izbiro poti prihodnosti družbe, saj so imeli vsi ves čas na mizi vse podatke.

Polzeli tudi po državni pomoči grozi stečaj
Polzela je tik pred stečajem
Polzeli tudi po državni pomoči grozi stečaj
Polzela je tik pred stečajem