Na sodišču potekajo dražbe, da bi zmanjšali dolg. Foto: MMC RTV SLO
Na sodišču potekajo dražbe, da bi zmanjšali dolg. Foto: MMC RTV SLO

NLB Leasig terja od občine poplačilo 425.000 evrov dolga, NLB kot upnik pa skoraj 384.000 evrov. Na vseh nepremičninah je v zemljiški knjigi vpisana zastavna pravica.

Za stanovanji in zemljišča so tokrat iztržili le 32.000 evrov. Trije kupci so ponudili polovico ocenjene vrednosti nepremičnin, le v enem primeru sta bila dražitelja dva.

Medtem ko sta bila kupca stanovanj, doslej najemnika, z nakupom zadovoljna, saj sta za stanovanje odštela dobrih 12.500 oziroma slabih 15.000 evrov, občina Šalovci ne more biti zadovoljna. Njena predstavnica Andreja Rituper Špilak je povedala, da se je s tem obveznost občine zmanjšala le za malenkost, preostanek iz kreditne pogodbe pa še mora vrniti.

Ena najbolj zadolženih občin
Kako oziroma kdaj jim bo to uspelo, ni jasno, saj so Šalovci ena najbolj zadolženih občin v državi, njen skupni dolg je po navedbah župana Iztoka Fartka okoli 1,5 milijona evrov ali 900 evrov na prebivalca. Uspeva jim plačevati le obresti, ne pa tudi glavnice.

S Probanko, ki ji občina dolguje 64.000 evrov, oktobra lani pa je bila zato na sedežu občine razpisana, a potem odpovedana javna dražba zarubljenega premoženja - računalnikov in drugih osnovnih sredstev, ki jih potrebuje občina za delovanje -, pa so se po županovih besedah dogovorili, da bodo dolg poravnali predvidoma letos.