Cvičkov dvor sestavljajo kralji in ambasadorji cvička ter cvičkove princese. Foto: Goran Rovan
Cvičkov dvor sestavljajo kralji in ambasadorji cvička ter cvičkove princese. Foto: Goran Rovan
Kralj cvička postane tisti, ki ima najbolje ocenjen cviček in ga pridela vsaj 1.500 litrov. Foto: Goran Rovan
Ambasadorji cvička skrbijo za ugled tega dolenjskega posebneža. Foto: Goran Rovan
Cvičkove princese promovirajo to vino doma in po svetu. Foto: Goran Rovan
Med kralji cvička sta bili tudi že dve ženski, na sliki Darinka Kresal. Foto: Goran Rovan
Gospodar Milan Jamšek je cvičkovemu dvoru postregel z modro frankinjo - prvakom sorte 42. Tedna cvička. Foto: Goran Rovan
Cvičkov dvor so v svoji zidanici gostili tudi Jamškovi na Kamenškem. Foto: Goran Rovan
Za promocijo vina skrbi cvičkov dvor

Cviček je zagotovo najbolj promovirano vino na Slovenskem. O njem sta pisala že polihistor Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske in Janez Trdina v Bajkah in povestih o Gorjancih, opeval pa ga je tudi škof Anton Martin Slomšek. Leta 1992 so na Tednu cvička v Novem mestu, ki se je začel leta 1973 na Otočcu, prvič začeli izbirati kralja cvička, sedem let pozneje pa še cvičkovo princeso in ambasadorja cvička. Vsi ti od lani sestavljajo eminentno skupnost, ki so jo poimenovali kar cvičkov dvor. Ta šteje zdaj že več kot 50 članov, ki dobro skrbijo za prepoznavnost tega vinskega posebneža. So pa med njimi žal štirje že pokojni.

Letos so na Tednu cvička v Kostanjevici na Krki pridelovalcu najbolje ocenjenega cvička, že 23. po vrsti, podelili krono kralja cvička. Do zdaj je to krono nosilo že 19 vinogradnikov, nekateri celo po dvakrat, med njimi pa sta bili tudi dve ženski. Tudi prva, ki si je prislužila ta naziv leta 1992, je bila ženska - Anica Kos iz Vinogradniškega društva Šentjernej, ki je kraljica postala tudi štiri leta pozneje. Dvakrat so ta naslov osvojili kar trije vinogradniki - Marjan Kirar (1993 in 2002) in Janez Kralj (1994, 1995), oba iz Društva vinogradnikov Škocjan, ter Janez Colnar iz Društva vinogradnikov Trška Gora, ki je postal kralj letos, prvič pa leta 2008. Med kralji so tudi trije sorodniki - stric in nečaka - Stane, Toni in Robert Jarkovič, ki je bil kralj leta 2013. Drugi kralji pa so bili: Stane Travnikar, Alojz Zalašček, Alojz Pirc, Franc Gramc, Slavko Šribar, Marjan Pirc, Andrej Tratar, Marko Cvelbar, Anton Unetič in Franc Tomše.

Kraljica je bila tudi Darinka Kresal, in sicer pred desetimi leti (2004). Takole se spominja tistih časov: "Takrat ko sem bila kraljica cvička, smo moral imeti vsaj 1.500 litrov cvička. Od tega ga je odkupila recimo cvičkarija tisoč litrov, ostalo je bilo pa za hišne potrebe. Ta naziv je meni in moji družini prinesel prepoznavnost kmetije in tega, s čimer se ukvarjamo."

Kralj je leta 1999 dobil še spremstvo – cvičkovo princeso in ambasadorja cvička
Leta 1999 so na 27. Tednu cvička v Ždinji vasi okronali prvo cvičkovo princeso. To je postala Lea Marija Colarič - Jakše. Za njo pa so princesjo krono nosile še: Urša Zalar, Saša Jerele, Zdenka Mirtek, Erika Avguštinčič Gracel, Irena Zupančič, Anita Hrastar, Barbara Kramar, Sonja Žagar, Vesna Komatar, Vesna Perko, Martina Baškovič, Jasmina Podlesnik, Tjaša Metelko, Andreja Simeonov in Maja Žibert, ki je letos na na 42. Tednu cvička v Kostanjevici na Krki postala že 16. cvičkova princesa. Pri izboru princese ni najpomembnejši njen videz, pravi Vesna Komatar, ki je bila leta 2008 deseta cvičkova princesa, in dodaja: "Cvičkova princesa je dekle, ki ima rada Dolenjsko, se spozna na vinogradništvo, obožuje cviček in ga tudi zna promovirati. Mora biti doma iz vinogradniške družine ali pa je priznana vinska svetovalka. Njena funkcija je predvsem, da zastopa Dolenjsko in dolenjske vinogradnike, saj je v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske kar 32 društev, in ta društva imajo svoje prireditve."

Do zdaj so proglasili tudi 18 ambasadorjev cvička. Gre za priznane strokovnjake, pridelovalce, gospodarstvenike, novinarje ter celo glasbenike in književnike, ki so veliko naredili za ugled cvička. Med njimi so Miloš Kovačič, Darko Marjetič, Zdravko Mastnak, Katarina Merlin, Ivo Kuljaj, Anton Jarkovič, Ivan Urbanč, Stane Tomazin, Lojze Slak, Jože Simončič, Ivan Vizlar, Tone Pavček, Stane Erman, Jože Frelih, Peter Brcar, Franc Martinčič, Ivan Pungerčar in Jože Žura. Ambasador cvička iz leta 2009 Ivan Vizlar o poslanstvu ambasadorjev cvička pravi: "Kralj cvička mora pridelati najboljše vino, princesa mora poznati cvičkovo zgodbo, ambasadorji smo pa imenovani, ker smo že prej nekaj naredili za cviček, skrbeli za njegov ugled in ga uspešno promovirali. Seveda naš mandat ne traja le eno leto, ampak do konca življenja."

Očitno cvičkov dvor dobro opravlja svoje poslanstvo, saj se cviček kljub krizi še vedno dobro prodaja. Seveda pa za prepoznavnost in promocijo tega dolenjskega posebneža skrbijo tudi vsi cvičkovi pridelovalci. Teh je na Dolenjskem več kot 9.000 in letno pridelajo kar 18 milijonov litrov cvička.

Cvičkov dvor skrbi za promocijo in tudi druženje
Kralji in ambasadorji cvička ter cvičkove princese zdaj predstavljajo sinonim za Teden cvička, od lani pa sestavljajo tudi eminentno skupnost, ki so jo poimenovali kar cvičkov dvor. Ta je bil uradno ustanovljen 6. septembra 2013 v cvičkovem hramu oziroma ambasadi na Raki. Vsi ti člani ne predstavljajo le nekakšne turistične atrakcije, ampak veliko pripomorejo k promociji in prepoznavnosti Dolenjske, vinogradništva ter vinarstva in predvsem k vse večjemu ugledu dolenjskih vin, med katerimi seveda prevladuje cviček.

Člani cvičkovega dvora so si zadali tudi nalogo, da se družijo med sabo in spoznavajo dolenjske kraje, njihove prebivalce in gredo tudi drugam po svetu. Tako so pred kratkim pripravili prvi izlet cvičkovega dvora. Kot se spodobi, najprej po domači Dolenjski. Ogledali so si hidroelektrarno Arto - Blanca, sevniški grad, se ustavili v vinski kleti Erman, si ogledali vinograd Društvenega vinogradnikov Šentjanž, potem pa še vinsko klet Frelih in Veselo dolino na Malkovcu. Izlet so sklenili v novi vinski kleti družine Jamšek na Kamenici nad Krmeljem oziroma na Kamenškem hribu, kot pravijo domačini. Tu jih je s svojimi vini najprej pozdravil tudi njihov sosed Rudi Bec. Seveda so se zelo potrudili tudi Jamškovi, ki sami obdelujejo kar nekaj vinogradov, skupno imajo 4.000 trt. V lično obnovljeni in razširjeni zidanici so pripravili bogato kulinarično ponudbo, za kar je poskrbel kuhar Stanko Bogner. Posvečena je bila seveda vinu, ki je dopolnjevalo tako krompirjeve priloge kot sladke napitke. Izkazal se je tudi Milan Jamšek, ki je v obokani kleti s ponosom predstavil svoja vina. Njegov kamenčan je leta 2008 celo zmagal na izboru za županovo vino in postal protokolarno vino sevniške občine. S svojimi vini je osvojil že več laskavih naslovov, na letošnjem 42. Tednu cvička je njegova modra frankinja letnik 2011 osvojila največ točk, 18,30, tako da je postala prvak sorte in osvojila veliko zlato medaljo. Veliko zlato medaljo je dobil tudi njegov cviček, zlato medaljo pa je osvojil tudi za jagodni izbor chardonnayja letnik 2011.

Sicer pa imajo Jamškovi poleg vinogradov in zidanice tudi svoje družinsko podjetje Sava avto, ki deluje že 19 let in zaposluje 40 ljudi. Tako v Boštanju opravljajo tehnične preglede in servisiranje vozil, prodajajo pa tudi gume in druge avtomobilske dele ter opremo. V lasti imajo tudi športno trgovino Intersport in trgovino z oblačili Bliss, od leta 2010 pa upravljajo bovlingcenter DeLuxe v Sevnici, ki so ga tudi sami zgradili. Jamškovi radi priskočijo na pomoč različnim društvom in tudi sami poskrbijo za pestrejše dogajanje v sevniški občini. Zato ni naključje, da so bili med prvimi gosti v njihovi zidanici ravno predstavniki cvičkovega dvora. Njihova zidanica bo odprta le po vnaprejšnjem dogovoru, tako za vinske degustacije kot tudi druga kulinarična razvajanja.

Za MMC Goran Rovan

Za promocijo vina skrbi cvičkov dvor