Maja Žibert je postala nova cvilčkova princesa za leto 2014. Foto: Goran Rovan
Maja Žibert je postala nova cvilčkova princesa za leto 2014. Foto: Goran Rovan
Za cvičkovo princeso so se borile štiri kandidatke ob bučnem navijanju njihovih privržencev. Foto: Goran Rovan

Na 42. Tednu cvička, ki so ga letos ponovno pripravili v Kostanjevici na Krki, so sinoči okronali novo cvičkovo princeso, že 16. po vrsti, saj so izbor le te začeli v letu 1999. Za ta laskavi naslov so se potegovale štiri kandidatke – Dragica Ribič, Katja Miklavčič, Eva Somrak in Maja Žibert. 7-članska ocenjevalna komisija, ki jo je vodil Miran Jurak, podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, je med njimi izbrala zgovorno Majo Žibert, 20-letna študentka Fakultete za turizem, univerze v Mariboru iz Bistrice pri Šentrupertu, ki je prejela krono od dosedanje princese Andreje Simeonov. Krono ji je predal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše.

Pri izboru cvičkove princese seveda ne odloča videz kandidatk, ampak njihovo poznavanje vin in enologije. Ta naslov lahko osvoji dekle iz vinogradniške družine, ki se izkaže z veliko mero znanja s področij vinogradništva, vinarstva, vinske kulture in znanja tujih jezikov. Tako so morale vse kandidatke, ki so se potegovale za ta naslov, pred komisijo in polnim šotorom obiskovalcev, ki so kljub dežju vztrajali na prireditvi, odgovarjati na pet sklopov vprašanj in se izkazati tudi v obvladovanju tujih jezikov. Ob tem so imele glasno podporo navijačev, ki so nosili transparente in bili oblečeni v majice z napisi svojih favoritk.

Po mnenju številnih je šla krona v prave roke, tako da bo 16. cvičkova princesa, ki bo ob letošnjem kralju cvička Janezu Colnarju in ambasadorju cvička Jožetu Žuri dopolnila cvičkov dvor, častno opravljala svoje poslanstvo – promovirati tega dolenjskega posebneža. Čaka jo naporno leto, ko bo morala to pristno dolenjsko kapljico predstavljati po dolenjski vinorodni deželi in tudi širše.

Prireditev in izbor je povezovala Lea Marija Colarič Jakše, prva cvičkova princesa, izbora pa so se udeležile tudi aktualna vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj in številne druge vinske kraljice. Za dobro razpoloženje pa so tokrat poskrbele Navihanke.

Za MMC Goran Rovan