Milan Tatalovič se je s svojo družino odločil, da osreči pomoči potrebne. Foto: Goran Rovan
Milan Tatalovič se je s svojo družino odločil, da osreči pomoči potrebne. Foto: Goran Rovan
Iz s.p.-ja je zdaj nastalo družinsko podjetje, ki bo imelo vse več zaposlenih. Foto: Goran Rovan
Letos so kupili tudi rentgensko napravo za slikanje zob Foto: Goran Rovan

Ob jubileju so kljub temu medse povabili predstavnike zdravstvene zavarovalnice, občine Krško in krškega zdravstvenega doma, pa tudi centra za socialno delo, prek katerega so poiskali tričlansko družino, ki je zašla v finančne težave, in mlajše dekle, ki je padlo s konja in ima težave pri rehabilitaciji poškodbe. Obema so ob tej priložnosti predali koristna darila, namenili pa so jim tudi denar, s katerim si bodo vsaj za nekaj časa olajšali svoje težave.

Ob tem je Milan Tatalovič, ki je leta 1993 odprl prvo koncesijsko ambulanto za zobozdravstvo v krški občini in med prvimi zaoral ledino zasebnemu zobozdravstvu pri nas, obudil spomine na tisto obdobje, ko se je za zasebništvo odločil predvsem zato, ker naj bi tako imel več svobode pri izobraževanju in nakupu sodobne opreme, čeprav jo je moral s pomočjo kreditov kupiti kar sam. Danes pravi, da mu ni žal tega koraka, saj pri delu še vedno uživa.

Se je pa Tatalovič obregnil tudi ob današnje razmere v zdravstvu in dejal: "V teh časih in teh razmerah pa bi verjetno krepko premislil, ali se še splača stopiti na pota zasebnega zobozdravstva, saj nihče ne ve, kaj nas čaka v bodoče. Ne oziraje se na politične pritiske, ki so obstajali, obstajajo in verjetno žal tudi bodo obstajali, pritiske, ki želijo uničiti koncesionarstvo v obstoječi obliki, mislim, da je danes v Sloveniji okoli 200 koncesijskih ambulant, ki predstavljajo zelo velik strokovni in materialni prispevek javnemu zdravstvu Slovenije."

Za humanitarno gesto so se v družini Tatalovič odločili predvsem zato, ker so tudi do zdaj skušal pomagati svojim pacientom, ki so imeli poleg zdravstvenih tudi finančne težave. Opažajo, da je pomoči potrebnih vedno več ljudi, zato upajo, da bodo s to svojo gesto opogumili in spodbudili tudi druge, da jim pri tem sledijo. Zagotovo pa to ni njihovo zadnje človekoljubno dejanje.

Zobozdravstvo Tatalovič je zdaj družinsko podjetje
Milan Tatalovič pa je ob jubileju izrazil tudi svoje zadovoljstvo, da sta se mu na njegovi poklicni poti pridružila tudi oba otroka. Starejša hči Živa se je odločila za študij stomatologije v Ljubljani, mlajši Peter pa za študij zobozdravstva v bližnjem Zagrebu. Zdaj sta že oba diplomirala in se redno zaposlila v očetovi ambulanti, ki se je zato iz s.p.-ja preoblikovala v podjetje – Tatalovič zobozdravstvo d.o.o.

To poleg rednega dela strokovno sodeluje z Zdravstvenim domom Krško, tako da opravlja tedensko dežurstvo za neopredeljene paciente in dežurstvo ob petkih popoldne in sobotah dopoldne. Zdaj je v zobozdravstveni ambulanti poleg članov družine redno zaposlena le asistentka Sonja Škoberne, ki je v ambulanti že od vsega začetka. Kmalu se ji bo pridružila še druga asistentka Petra Novak, ki je za zdaj še zaposlena za določen čas. Svoje prve izkušnje v ambulanti pridobiva tudi njihova štipendistka Katja Ereš, ki je študentka 6. letnika stomatologije v Ljubljani.

Že od samega začetka je imela ambulanta sodobno opremo, ki so jo vseskozi obnavljali in dopolnjevali. Ves čas je imela tudi svoj rentgen. Za še lažje in še boljše storitve, ki jih želijo ponuditi svojim pacientom, pa so letos ordinacijo posodobili še z nakupom ortopana in novim zobozdravniškim stolom. Posodobili so tudi čakalnico, kjer pacienti s pomočjo poljudnoznanstvenih člankov in elektronskega medija že dobijo določene informacije, potrebne za vzdrževanje ustnega zdravja. Ordinacija sprejema tako paciente z zdravstveno kartico kot tudi samoplačnike. Vanjo prihajajo pacienti iz vse Slovenije, ne zgolj iz krške občine, pa tudi iz sosednje Hrvaške. V dvajsetih letih so tako v ordinaciji imeli okoli 45 tisoč obiskov pacientov.

Družina Tatalovič želi svojo ponudbo zobozdravstvenih storitev zdaj še razširiti. V prihodnje nameravajo zato k sodelovanju pritegniti tudi druge specialiste - kirurge, ortodonte in druge strokovnjake za zdravje zob -, najprej pa bodo poiskali specialistko za ustno higieno, ki bo mlade in stare skušala naučiti, kako pravilno čistiti zobe in skrbeti za ustno higieno, saj želijo delovati tudi preventivno in ne samo po tem, ko je že potrebno zdravljenje.

Za MMC Goran Rovan