Fištravcu očitajo, da ne more samovoljno razpustiti koalicije. Foto: BoBo
Fištravcu očitajo, da ne more samovoljno razpustiti koalicije. Foto: BoBo

DeSUS, ki ima v mariborskem mestnem svetu dva sedeža, je glasovanje o izstopu iz koalicije napovedal že prejšnji teden, ker so že nekaj časa nezadovoljni z delom župana in njegove ekipe.

A jih je župan prehitel in v sredo javnosti sporočil odločitev, da razpušča koalicijo. Nad takšnim ravnanjem so v stranki ogorčeni, saj jim je bilo rečeno, da pred koncem tega tedna nihče ne bo dajal izjav za medije.

Predsednik mestnega odbora Valter Drozg meni, da župan nima moči, da bi sprejemal takšne odločitve. Po koalicijski pogodbi namreč lahko o tem odločajo le stranke, je pojasnil. "Sklenili smo, da izstopamo iz te koalicije in da bomo o tem obvestili druge koalicijske partnerje, kot to veleva koalicijski sporazum. Županov razpust koalicije je nelegitimen, celo nezakonit," je prepričan Drozg.

S stališčem DeSUS-a se strinjajo tudi v koalicijskem partnerju NSi-ju. "Odloča lahko samo o lastnem izstopu iz sporazuma, nikakor pa ne o pravicah in dolžnostih drugih podpisnic sporazuma," je pojasnil Bernard Memon iz NSi-ja.

"Politično dejstvo, in ne pravni termin"
Fištravec pa jim odgovarja, da koalicija ob umiku vodilnega člena ne more več obstajati. "Logično je, da če lista, katere nosilec je župan, 'zapusti' koalicijo, se je s tem koalicija razpustila. To je politično dejstvo, in ne pravni termin," je dejal in dodal, da je o izstopu svoje liste obvestil koalicijske partnerje, kot to zahteva koalicijska pogodba.

Pozive opozicije k odstopu pa Fištravec označuje za pričakovane. "Vsak drug odziv kot pozivanje opozicije k mojemu odstopu bi bilo presenečenje. Morda je treba vsake toliko časa spomniti deležnike v mestnem svetu, katere kandidate za župana so ponudili oz. jih niso takrat, ko je bil za to čas, in kakšno zaupanje jim je bilo izkazano od volivcev," je povedal.

Pozivov k odstopu ne podpira niti NSi. "Glede na to, da je župan dobil mandat na demokratičnih volitvah, menimo, da se o morebitnem odstopu lahko odloča izključno župan, če meni, da ne bo mogel realizirati točk iz programa. V Novi Sloveniji si ne želimo izrednih razmer, zato tudi ne bomo pristajali na razne pozive in ultimate. Župan je namreč tisti, ki mora sam oceniti svoja pretekla in prihodnja dejanja," je še povedal Memon.