Hidria bo v naslednjih petih letih podvojila proizvodnjo v Kopru, kjer izdeluje dele za prestižne avtomobilske in motoristične znamke. V februarju je podpisala nove prodajne pogodbe, vredne 25 milijonov evrov. Foto: BoBo
Hidria bo v naslednjih petih letih podvojila proizvodnjo v Kopru, kjer izdeluje dele za prestižne avtomobilske in motoristične znamke. V februarju je podpisala nove prodajne pogodbe, vredne 25 milijonov evrov. Foto: BoBo

Hidria bo v naslednjih petih letih podvojila proizvodnjo v Kopru, kjer izdeluje dele za prestižne avtomobilske in motoristične znamke. V februarju je podpisala nove prodajne pogodbe, vredne 25 milijonov evrov. Izdelke, ki jih bodo vgradili v nova motorna kolesa, so razvili v Tehnološkem parku v Kopru, kjer jih bodo tudi izdelovali.

Hidrii je uspelo zaključiti dogovore z bankami za finančno in poslovno prestrukturiranje družbe. Zdaj se v podjetju lažje lotevajo novega naložbenega zagona. V zadnjih osmih letih je v razvoj vložila 250 milijonov evrov. Letos jim je uspelo skleniti pogodbe za 200 milijonov evrov za petletno obdobje. Dodatnih 150 milijonov naj bi jim prinesle pogodbe, ki so jih že podpisali, a za zdaj ostajajo poslovna skrivnost. Izvršni direktor Hidrie Iztok Seljak: "Govorimo o rešitvah za dizelski motor, kjer je po našem mnenju prišlo do tržne potrditve ene največjih prebojnih inovacij, ki jih je slovenska industrija ustvarila od začetka naše neodvisnosti, od leta 1990 naprej, ker bomo s tem revolucionarno zmanjšali izpuste v motorjih prihodnosti."

V Kopru izdelujejo volanske sisteme, okvirje za motorna kolesa in avtomatizirane linije. "V prihodnjih letih bomo to proizvodnjo podvojili na raven od 50 do 60 milijonov evrov, postali vodilni v industrijski avtomatizaciji v Evropi."
Zato bodo tudi na novo zaposlovali, pravi Seljak: "Danes zaposlujemo 30 visoko kvalificiranih, usposobljenih strokovnjakov. Ta številka se bo v prihodnjih nekaj letih povišala na 50. Določene povišane potrebe bodo zagotovo tudi v Mototecu, kjer bomo podvojili obseg prodaje, in v Alutecu."

Hidria deluje na območju nekdanjega Tomosa. Ta letos zaokrožuje 60 let, od nekdanje proizvodnje je ostalo nekaj tisoč mopedov letno. V Hidrii menijo, da je Tomos primer dobrega prestrukturiranja, saj so iz tradicije in znanja zgradili tri nove uspešne programe.

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper