Pogodbo sta podpisala direktorja Janez Škrabec in Bogdan Barbič. Foto: Goran Rovan
Pogodbo sta podpisala direktorja Janez Škrabec in Bogdan Barbič. Foto: Goran Rovan
Po podpisu glavne pogodbe je direktor Rika podpisal še pogodbe s podizvajalci. Foto: Goran Rovan
Ob prihodnjem gradbišču HE Brežice že postavljajo zabojnike za vodstvo gradbišča in izvajalce. Foto: Goran Rovan
Brežiški hidroelektrarni bo dobavljal Riko

Gre za zahtevno opremo elektrarne, ki je namenjena varnosti obratovanja te elektrarne ter zagotavljanju tehnoloških pogojev za proizvodnjo energije ob spremenljivih pretokih reke Save, in to na petih prelivnih in treh turbinskih poljih. Direktor družbe Hidro elektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič je pogodbo podpisal z Janezom Škrabcem, direktorjem Rika, ki pri nas še nima ne referenc ne HE, je pa že postavil HE na ključ v Makedoniji. Škrabec zatrjuje, da se je podjetje Riko uveljavilo kot integrator slovenskega znanja, in to si želi v prihodnje uresničevati tudi na področju izgradnje energetskih objektov doma in na tujih tržiščih. Temu dodaja: "Najprej smo si zahtevne reference pridobili v tujini in zdaj bi radi uporabljali te reference tudi doma. Vrednost pogodbe je nekaj čez 8 mio. oziroma z DDV-jem nekaj več kot 10 mio. evrov. Združili bomo veliko podjetij, veliko slovenskega znanja - od Montavarja, Metalne Senovo, Iskre Impuls do drugih podjetij."

Kot so ob podpisu pogodbe zapisali v izjavi za javnost v HESS-u in Riku je hidromehanska oprema visoko zahtevna tehnološka oprema, namenjena varnosti obratovanja hidroelektrarne in pregradnega objekta ter zagotavljanju potrebnih tehnoloških pogojev za proizvodnjo energije ob spremenljivih pretokih reke Save. "Celotno opremo po tej pogodbi delimo v dva glavna sklopa, to je oprema prelivnih in turbinskih polj. Opremo prelivnih polj sestavlja predvsem pet elektro-hidravlično krmiljenih radialnih zapornic, teža vsake je približno 100 ton, nameščenih v prelivna polja pregradnega objekta elektrarne, ki predstavljajo najpomembnejše elemente. Te ob normalnih pretokih reke Save zagotavljajo konstanten nivo vode v bazenu in s tem proizvodnjo električne energije, ob povečanih pretokih vse tja do tisočletnih vod pa morajo s svojim obratovanjem zagotoviti potrebno varnost celotnega objekta in tudi protipoplavno varnost nižje vodno ležečih predelov. V ta sklop spada tudi oprema, ki je potrebna za redno vzdrževanje radialnih zapornic in pregradnega objekta. Hidromehanska oprema turbinskih polj je namenjena predvsem zanesljivemu obratovanju vgrajene tehnološke opreme za proizvodnjo električne energije in njenemu vzdrževanju. Sestavlja jo več podsklopov, kot so plavajoča zavesa, vtočne rešetke, zapornice in dvižne naprave."

Oprema bo izdelana doma in je plod domačega znanja
Riko je bil za dobavitelja hidromehanske opreme izbran v mednarodni konkurenci, na javnem razpisu. Rikova ponudba se ob konkurenčni ceni odlikuje po naprednih tehnoloških rešitvah z najmanjšim vplivom na okolje ter vključuje slovensko znanje pri dobavi, izdelavi in montaži. V ponudbo je Riko integriral slovenske dobavitelje opreme in projektante, kot so Montavar Projekt, Metalna Senovo, La & Co, Telem ter Iskra impuls.

Vrednost pogodbenih del je 8.606.159,46 evra, kar je približno 8 % vrednosti celotnega energetskega dela HE Brežice. Rok dobave opreme je april 2016. Kar polovico del bo za Riko opravila Metalna Senovo, ki prav tako še ni sodelovala pri gradnji HE v Sloveniji. Dejan Marcola, direktor Metalne Senovo, je zadovoljen, da mu je Riko zaupal to nalogo, in zatrjuje, da je to tudi plod njihovih prizadevanj v zadnjih letih, saj želijo proizvodnjo gradbenih žerjavov in dvigal razširiti in dopolniti. In kaj pomeni ta posel za senovško Metalno. Marcola pravi: "Dve leti dela na sektorju, ki je za nas relativno nov. Seveda je dodana vrednost tega projekta to, da nas nekako dejansko sili v novo zaposlovanje mladega in perspektivnega kadra v inženiringu."

V družbi HESS načrtujejo, da bo gradnja brežiške hidroelektrarne, ki mora biti zgrajena v letu 2017, stala 118 mio. evrov. Bogdan Barbič, direktor HE na spodnji Savi, je zadovoljen, da je tudi ta razpis uspešno končan: "Kaže, da bomo to vrednost – 118 mio. evrov - tudi dosegli, ker imamo s podpisom današnje pogodbe podpisanih že več kot 50 % pogodb. Računamo, da bomo tudi druge pogodbe podpisali v skladu z načrtovanimi finančnimi sredstvi." Barbič je tudi zadovoljen, da v Sloveniji še vedno ostaja znanje za izdelavo najzahtevnejših delov hidroelektrarn. Zdaj morajo izbrati še izvajalce gradbenih del, čakajo pa tudi na izdajo gradbenega dovoljenja, saj bi radi 25. marca svečano položili temeljni kamen.

Za MMC Goran Rovan

Brežiški hidroelektrarni bo dobavljal Riko