Prizor iz naselja Dobruška vas. Foto: Bogdan Miklič
Prizor iz naselja Dobruška vas. Foto: Bogdan Miklič


Vonta, predsednica vladne komisije za zaščito romske skupnosti, je po sestanku dejala, da so želeli vse romske organizacije seznaniti s tem, kaj se dejansko dogaja na tem področju, "kakšni predlogi so že bili podani z naše strani, kakšne predloge ima občina in kako je odgovorila na naše predloge, ter kaj si o tem mislijo Romi". Spremljal jo je tudi predstavnik vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh.

Vonta namreč ne želi, da bi zaokrožile kakršne koli dezinformacije, polresnice ali kar koli, kar potem vedno znova povzroči nove težave in nove nemire med ljudmi v tem romskem naselju.
Vonta je sicer državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade, pristojna za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in za koordinacijo državljanskih pobud.

"Tu že pol stoletja živijo ljudje"
Opozorila je na izjemno nedejavnost občine Škocjan na tem področju. "Upravljali so z nekim svojim zemljiščem in delali načrte zanj, vedoč, da tam že pol stoletja živijo ljudje. Zgodilo se je celo to, da so skušali vse zadeve, ki jih je občina tudi po zakonu dolžna narediti, prevaliti na pleča države, kar seveda ni mogoče," poudarja Vonta. Ob tem meni, da bo za iskanje rešitve položaja v Dobruški vasi potrebno sodelovanje vseh vpletenih.

Nekaj družin se želi umakniti z območja
V kratkem se bodo po navedbah Vonte začela dejavna pogajanja z občino, v katera bodo vključili tudi tamkajšnje Rome, saj se nekaj družin na tem območju želi umakniti iz tega naselja. Sestanki bodo ves čas potekali tudi v okviru komisije za zaščito romske skupnosti.

Rudaš: Občina se težave izogiba
Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je dejal, da v forumu pozdravljajo sestanek, ker sodelujejo vsi vpleteni. Država igra korektno vlogo in ponuja mogoče rešitve, a občina se še vedno izogiba, meni Rudaš. Prav občine oz. župani so tisti, ki lahko več naredijo za svoje občane, kot politiki za svoje državljane, zato se strinja, da je treba doseči dogovor med vsemi vpletenimi.