Robert Jukič bo v petek nastopil nastopil na glavnem odru s svojim projektom Life. Foto: Cankarjev dom
Robert Jukič bo v petek nastopil nastopil na glavnem odru s svojim projektom Life. Foto: Cankarjev dom
Vlatko Stefanovski
Na uvodnem koncertu letošnje izdaje festivala bo kot gost nastopil tudi makedonski kitarist Vlatko Stefanovski. Foto: Borut Peterlin

Koncert Žana Tetičkoviča in Big Banda RTV Slovenija je splavil letošnjo izdajo tridnevnega festivala. Gre za bobnarja mlajše generacije, ki se je predstavil s projektom Oasis. Pri projektu, ki temelji na balkanski motiviki, se mu je na odru pridružili mnogi solisti, med njimi slovenski pianist Marko Črnčec, bolgarski pihalec Theodosii Spassov, makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in hrvaški virtuoz na tamburici Filip Novosel. Big Band RTV pa je vodil dirigent Tadej Tomšič.

Temu bosta na glavnem odru sledila nastopa tandema Peeping Tom iz Arizone in slovenske zasedbe Žoambo Žoet Workestrao.

Natrpan petkov program
Petkov program bo uvedel koncert kolektiva EMIR A3, ki ga ob legendarnem ameriškem kontrabasistu modernega jazza Barreju Phillipsu sestavljata še saksofonist Lionel Garcin in vokalistka Emilie Lesbros. V petek bo na glavnem odru slovenske barve zastopal Robert Jukič s projektom Life, temu pa bo sledil še nastop nizozemske zasedbe Naked Wolf.

V Glasbeni šoli Cerkno se bo - tokrat s samostojnim nastopom - ponovno predstavil Barre Phillips, na glavnem odru pa bo program uvedel norveški kontrabasist Eivind Opsvik z zasedbo Overseas. Sledil bo koncert kolektiva Sao Paulo Underground, v katerem med drugim igra eden najbolj znanih glasbenikov novega jazza Rob Mazurek. Festival bo sklenil nastop ameriške zasedbe DKV Trio.

Ne le koncerti
Letošnjo izdajo festivala bo spremljal tudi bogat spremljevalni program. Ta med drugim vključuje glasbeno delavnico za osnovnošolce, ki jo bosta vodila priznana domača glasbenika, tolkalec Blaž Celarec in klarinetist Boštjan Gombač, ulične koncerte in tradicionalne delavnice.

Na ogled bo tudi razstava Muzičisti u Cierknam fotografa Jožeta Svetičiča, ki prinaša črno-bele fotografije glasbenega dogajanja na domačih festivalih Jazz Cerkno in Keltika.

Sicer pa velja izpostaviti, da je Jazz Cerkno oziroma njegov organizator Zavod Gabrijel fest Cerkno skozi leta uspel vzpostaviti ta kraj kot eno izmed pomembnih lokacij na zemljevidu ljubiteljev džeza.

Začel se je Jazz Cerkno
Začel se je Jazz Cerkno