V rektoratu univerze, ki ji letos grozi več kot 600.000 evrov izgube, je rektor primorske univerze zaposlil 30 novih uslužbencev, še približno enkrat toliko, kot jih je bilo zaposlenih pred njegovim prihodom. Foto: BoBo
V rektoratu univerze, ki ji letos grozi več kot 600.000 evrov izgube, je rektor primorske univerze zaposlil 30 novih uslužbencev, še približno enkrat toliko, kot jih je bilo zaposlenih pred njegovim prihodom. Foto: BoBo
Dragan Marušič
Dragan Marušič v svojem kabinetu zaposluje neustrezne ljudi? Foto: BoBo

Tako varčuje rektor; raziskovalcem ponuja drobtinice, medtem pa brez zadržkov polni svoj kabinet. V rektoratu univerze, ki ji letos grozi več kot 600.000 evrov izgube, je zaposlil 30 novih uslužbencev, še približno enkrat toliko, kot jih je bilo zaposlenih pred njegovim prihodom. Letos je uvedel še delovno mesto pomočnika rektorja, si omislil tri svoje pomočnike in tako številčno okrepil ekipo svojih podpornikov.

Rektorjeva varčevalna dvojna morala
Mednje sodita tudi rektorjeva znanca, zakonca Blaž in Jelena Ćeklić. Stalno službo na rektoratu sta pred kratkim dobila tako rekoč drug za drugim. Zakaj zaposlitev dveh sicer neznanih imen ni nezanimiva? Zato, ker vzbuja resne sume o favoriziranju in dokazuje dvojno varčevalno moralo in dvojna merila rektorja Marušiča.

Blaža Ćeklića, sicer nekdanjega študentskega funkcionarja in tajnika koprskega SD-ja ter nekdanjega direktorja koprskega košarkarskega društva, se je v povezavi z Marušičem javno začenjalo omenjati že pred leti, ko sta skupaj delovala v košarkarskem klubu. Na univerzitetnem prizorišču se je spet pojavil konec lanskega leta, v času priprave intenzivne kampanje za rektorske volitve, ko so lani jeseni na UP-ju iskali vodjo univerzitetnega Centra za šport. Ćeklič je nato lani decembra dobil službo, vendar ne kot vodja centra, saj za to delovno mesto očitno ni izpolnjeval pogoja, ki določa, da mora biti vodja na univerzi zaposlen visokošolski učitelj.

Karierni premiki, ki ne prepričajo
Pač pa je postal najprej samostojni strokovni delavec, pozneje pa še rektorjev pomočnik, kar mu je prineslo tudi bistveno višjo plačo. Na naše vprašanje, zakaj so kljub iskanju vodje centra Ćekliča nato zaposlili na drugo delovno mesto, na UP-ju odgovarjajo: "Delovno mesto vodje centra predstavlja višji strošek za univerzo od delovnega mesta, ki smo ga pozneje dodelili Ćekliću. Tako kot v številnih drugih primerih gre izključno za zmanjševanje stroškov univerze." Te navedbe so precej nelogične, saj so Ćeklića pozneje po lastnih navedbah delno zaposlili tudi na delovno mesto pomočnika rektorja, ki je uvrščeno bistveno višje od delovnega mesta vodje centra in zato predstavlja še višje stroške za univerzo.

Kateri akt univerze je bil podlaga za zaposlitev Blaža Ćeklića? Na univerzi odgovarjajo, da sklep senata o ustanovitvi centra. Toda odgovor je luknjast, in kot opozarjajo naši viri, gre za izigravanje predpisov, saj sklep, na katerega se sklicuje univerza, govori zgolj o predstojniku Centra za šport in o nobenem drugem delovnem mestu in zato ne more biti podlaga za zaposlitev samostojnega strokovnega delavca.

Na univerzi še trdijo, da je bilo v Centru za šport Ćekličevo delovno mesto sistematizirano in da je UP za njegovo zaposlitev dobil soglasje upravnega odbora, vendar naši viri trdijo, da to ne drži, saj je soglasje veljalo le za delovno mesto vodje centra. V nadaljevanju se UP sklicuje še na pooblastilo upravnega odbora rektorju, "da samostojno odloča o obsegu, trajanju in plačilnem razredu". Toda tudi to težko zdrži, saj je Marušič s Ćeklićem podpisal pogodbo za delovno mesto, za katerega upravni odbor ni dal soglasja, in torej za sklenitev pogodbe ni imel pooblastila upravnega odbora.

Nova zaposlitev pod plaščem urejanja stare
Zanimiva je tudi hitrost, s katero je Ćeklić dobil stalno službo, medtem ko na UP-ju nanjo čaka 153 ljudi na začasnih pogodbah, nekateri po pet ali šest let, ena izmed uslužbenk celo devet let. Na univerzi se glede zaposlitve Ćeklića sklicujejo na sklep upravnega odbora, ki določa, naj UP zmanjša stroške, ki jih ima z zaposlenimi za določen čas, tako da jih zaposli za stalno. Vendar pa se sklep iz novembra 2014 nanaša zgolj na urejanje statusa za tiste, ki so bili na UP-ju začasno zaposleni na dan sprejetja sklepa, kar Ćeklič zagotovo ni bil. Zaposlili so ga pozneje; decembra 2014.

"Sklep, ki ga omenjate, nima časovne omejitve," spet neprepričljivo odgovarjajo na univerzi. Če njihova trditev namreč drži, potem bi lahko univerza vse zaposlitve za določen čas kadar koli spremenila v zaposlitve za nedoločen čas, kar pa je (najmanj) v nasprotju z ZUJF-om, ki ostro omejuje nova zaposlovanja, kaj šele zaposlitve za nedoločen čas.

Več kot očitno je, da pri zaposlitvi Ćekliča ni šlo za urejanje "stare" zaposlitve, pač pa za novo zaposlitev, ki ni bila načrtovana niti v letnem načrtu univerze, kakršne koli nove zaposlitve pa ne morejo vzdržati tudi zato, ker v tistem času univerza še ni imela potrjenega letnega načrta od ministrstva za šolstvo, kar je pogoj za nove zaposlitve, ki se financirajo iz javnih sredstev.

"Vse zaposlitve so izvedene v skladu z veljavnimi predpisi," zatrjujejo na univerzi.
Ministrstvo je, pravi naš vir, UP že oktobra 2014 opozorilo, da upravi odbor univerze ne more dajati soglasij za nove zaposlitve, če letni načrt dela ni potrjen. Kljub temu so predstavniki ministrstva v upravnem odboru nekatere sporne zaposlitve nato odobrili.
Skrito na neki tabli, pač po običajih UP-ja
Razpis delovnega mesta za nedoločen čas po naših informacijah tudi ni bil objavljen na intranetni strani UP-ja oz. posredovan zaposlenim po elektronski pošti, kjer bi ga zares lahko videli vsi zaposleni, pač pa je visel zgolj v "fizični" obliki na oglasni deski na hodniku v rektoratu. "Podlaga za spremembo pogodbe o zaposlitvi je tudi interna objava na način, ki je običajen na UP-ju," pravijo na univerzi.

Po tem "običaju" je stalno službo na univerzi dobila tudi Ćekličeva žena Jelena Čeklić. Tudi za njeno delovno mesto je razpis visel le na hodniku. Po naših informacijah so vse interne razpise do takrat (in nekatere tudi od takrat naprej) posredovali vsem zaposlenim na univerzi, tako da so imeli vsi enake možnosti prijave. O spremembi načina obveščanja glede internih razpisov ni bil obveščen nihče izmed zaposlenih na UP-ju.

Italijanščina izgine iz razpisa, UP ujamemo na laži
A pojdimo po vrsti. Ćekličevo so na univerzi za določen čas zaposlili januarja letos, potem ko so na rektoratu, čeprav je zaposlovanje "zamrznjeno", očitno nujno potrebovali strokovnega delavca s srednješolsko izobrazbo. Razpis ni zahteval izkušenj, je pa bilo pod rubriko druga potrebna dodatna znanja zaželeno znanje italijanskega jezika. Toda razpis je bil še istega dne zamenjan z novim: iz njega je izginila italijanščina, kar bode v oči kot prilagajanje razpisa "na kožo". Na naše vprašanje, zakaj so izbrisali italijanščino, so na univerzi odgovorili: "Od zavoda za zaposlovanje smo bili opozorjeni, da znanje italijanskega jezika ni pogoj za zasedbo delovnega mesta."

Toda na koprskem zavodu za zaposlovanje kaj takega ostro zanikajo: "To ne drži, objavo smo istega dne stornirali na zahtevo UP-ja."
Odločile so "bogate mednarodne izkušnje"
Na razpis se je poleg Ćekličeve prijavilo še več kot 50 kandidatov, toda Ćekličeva je gladko pometla z vso konkurenco. Rektorja so prepričale njene "dragocene mednarodne izkušnje na različnih delovnih mestih, kot so demonstrator na univerzi v vzhodnem Sarajevu, delo v kabinetu dekana pravne fakultete in svetovalec v slovenskem svetovalnem inštitutu", je izkušnje Ćekilćeve brez navedb imen visokošolskih institucij, kjer naj bi si jih pridobila, nanizal predstavnik za stike z javnostmi na UP-ju Gregor Kos. Po naših informacijah je Ćeklićeva v Sarajevu skrbela za stike med študenti in profesorji. Še ena cvetka. K njeni zaposlitvi v Kopru je morda pripomoglo še eno, očitno tudi dragoceno znanje, ki ga je navedla v vlogi: obvladanje tekvandoja.

Stalna služba v pol leta, še prej pa povišica
Skokov v zaposlitveno ozvezdje pa tu še ni konec. Kmalu po zaposlitvi je Ćeklićeva postala ena najtesnejših rektorjevih sodelavk. Z njim je potovala na kongres v Indijo, se udeleževala rektorskih konferenc, odločala o kadrovanju na univerzi … Pol leta pozneje, avgusta letos, je v žepu že imela stalno službo. Tako kot za za njenega moža tudi stalno službo Ćeklićeve na UP-ju ovijajo v sklep upravnega odbora o ureditvi statusa začasnih zaposlitev, čeprav v ta okvir ne sodi. Tudi v njenem primeru je jasno, da gre za novo zaposlitev in za zaposlitev za nedoločen čas, ki je v nasprotju z ZUJF-om.

A največji karierni vzpon Ćeklićeve šele prihaja. Junija, le nekaj dni zatem, ko si je v Banjaluki pridobila visokošolsko izobrazbo, in še preden je bila sploh redno zaposlena, je rektor predlagal upravnemu odboru univerze, naj izglasuje vnaprejšnje soglasje za njeno "povišico" v septembru. Upravni odbor je dvignil roke in Ćeklićeva je postala višja samostojna strokovna sodelavka v rektorjevem kabinetu. To delovno mesto nikoli ni bilo ponujeno drugim z razpisom, saj na UP-ju pravijo, da je šlo le za "notranjo razporeditev". Logično se nam zastavlja vprašanje, zakaj so v rektoratu potrebovali novo, višje kvalificirano delovno silo, ali se je morda medtem povečal obseg zahtevnejših nalog ali kaj podobnega, vendar na to vprašanje na UP-ju niso konkretno odgovorili. "Vse zaposlitve se izvajajo premišljeno in skladno s potrebami," so zapisali.

Da se vse zaposlitve izvajajo premišljeno in v skladu s potrebami, pa zelo dvomijo nekateri zaposleni, tako tisti, ki jih je rektor odpustil, pa jim je svoje pravice uspelo iztožiti na sodišču, kot tisti, ki se proti sodišču šele premikajo. Ker imajo že več let začasne pogodbe, proti univerzi vlagajo tožbe.

Eugenija Carl, TV Slovenija