Trunk Širca je vztrajala, da ne misli zapustiti svojega delovnega mesta. Foto: MMC RTV SLO
Trunk Širca je vztrajala, da ne misli zapustiti svojega delovnega mesta. Foto: MMC RTV SLO

"Rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič je na pobudo študentov in glede na priznanji v sodnem postopku, predvsem pa v skladu z jasnim udejanjanjem etične in moralne drže vodstva v aktualnem mandatu sprejel odločitev, da bo pogodbeno razmerje z dr. Egonom Žižmondom in dr. Nado Trunk Širca prekinjeno," se glasi uradna izjava, ki smo jo danes prejeli iz rektorata. Kdaj natančno bosta krivca za afero ostala pred vrati univerze, v rektoratu ne razkrivajo.

A to še ni vse, študentje so od rektorja tudi zahtevali, da proti omenjenima profesorjema sproži postopke, za odvzem vseh habilitacij, ki sta si jih pridobila v okviru Univerze na Primorskem. Številni ob tem tudi menijo, da bi se moralo vodstvo univerze jasno in javno zavzeti, da bo od krivcev izterjalo tudi polmilijonsko odškodnino, ki je sodišče zaradi ravnanj Žižmonda in Trunk Širce naložilo fakulteti oz. univerzi. A o čem podobnem sodeč po današnji izjavi za medije na univerzi še ne razmišljajo. Neznano tudi ostaja vprašanje, zakaj je rektor Marušič na poziv k odpoklicu krivcev za afero čakal na zahtevo študentov in odločitve ni sprejel takoj, ko je bilo jasno, da je bila krivda priznana.

"Če se bo zgodilo, da bosta omenjena dva na neki način letela z univerze, se bo to prvič zgodilo v Sloveniji, da dejansko profesorji na visokošolskih ustanovah ostanejo brez službe zaradi svojega malomarnega dela. Če bo to uspelo, kar mi močno verjamemo, da bo uspelo, kajti imamo prav, orjemo ledino in nekako dokazujemo, da ni več nedotakljivih v visokem šolstvu v Sloveniji," pravi Seit Demiri, predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Nada Trunk Širca in Egon Žižmond sta sredi preteklega meseca na koprskem sodišču s tožilstvom sklenila poravnavo in v zameno za priznanje krivde privolila v 22 oziroma 24 mesecev pogojne zaporne kazni ter 5.000 oziroma 7.000 evrov denarne kazni, ki ju bosta odplačevala obročno, ter plačila sodnih stroškov. Sodišče je odločilo, da sta kriva storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, in sicer nezakonitega vpisa 670 študentov na koprsko Fakulteto za management. Sodišče je fakulteti obenem naložilo tudi vračilo 508.000 evrov vpisnin in šolnin, ki so bile pridobljene s kaznivim dejanjem.