"Ugotavljamo, da se je preprosto ugasnil glavni računalnik na postaji. Kaj točno je vzrok, ta trenutek še ne vemo," je za TV Slovenija pojasnil Marijan Skorinšek, direktor javnega zavoda Sončni Kanin. (arhivska fotografija) Foto: Radio Koper

Na Kaninu se je okoli 8.00 ustavila kabinska žičnica. V kabinah je ostalo ujetih 30 ljudi, vse pa so rešili in jih varno prepeljali v dolino.

Gre za žičnico, ki so jo po incidentu leta 2013 obnovili in znova zagnali lani jeseni.

"Ugotavljamo, da se je preprosto ugasnil glavni računalnik na postaji. Kaj točno je vzrok, ta trenutek še ne vemo," je za TV Slovenija pojasnil Marijan Skorinšek, direktor javnega zavoda Sončni Kanin.

Pojasnil je, da so prek Centra za obveščanje takoj sprožili reševalno akcijo, ki so se je poleg njihovih ekip za reševanje udeležili gasilci ter gorski in jamarski reševalci.

"Hkrati smo začeli reševati ljudi iz kabin in popravljati žičnico. Že med reševanjem smo žičnico popravili do te mere, da smo jo lahko pognali s pomožnim motorjem, tako da smo drugi del potnikov pripeljali na postajo B, od tam organizirali prevoz in zdaj so vsi že varno na postaji A," je razložil.

Nesreča zapečatila usodo smučišča
Smučišče na Kaninu je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice v začetku leta 2013, ko sta pri 17. stebru na tla zgrmeli dve prazni kabini žičnice, zaradi katere je šla v stečaj tudi družba ATC Kanin.

Zaprtje smučišča je bil hud udarec za bovški turizem, zaradi vse manjšega števila gostov so vrata zaprli vsi tamkajšnji večji hoteli.

Žičnico na Kanin so po temeljiti obnovi znova zagnali lansko jesen. Letošnjo zimo je po obnovi žičniških naprav delovalo tudi smučišče. Več kot od zimske pa si obetajo od poletne sezone, saj naj bi med junijskimi vikendi prepeljali tudi po 500 gostov.

Zaustavitev žičnice na Kaninu
Zaustavitev žičnice na Kaninu