Zanimanje je očitno tudi za mariborsko letališče, a lastnik Aerodroma Maribor je pri tem previden. Foto: BoBo
Zanimanje je očitno tudi za mariborsko letališče, a lastnik Aerodroma Maribor je pri tem previden. Foto: BoBo


Najprej je bila za tovarno baterij, ki bi zaposlovala od 200 do 300 delavcev, predvidena gradnja nove hale v Poslovni coni Tezno, a zaradi časovne stiske to po besedah županovega svetovalca Marka Kovačiča ni izvedljivo. Zato zdaj proučujejo možnosti najetja že obstoječih praznih hal, med drugim v Melju in na Pobrežju. Sredi aprila namreč že prihajajo predstavniki podjetja v Maribor, da dorečejo podrobnosti.

Med obiskom na Kitajskem prejšnji teden, ki je četrti v zadnjem letu dni, je štiričlanska občinska delegacija opravila več kot 30 sestankov v mestih Čongčing, Šanghaj, Hangžu in Hongkong. Tako so iskali tudi vlagatelja v 25 milijonov evrov vreden projekt predelave odpadkov v surovine v partnerstvu z občinskim komunalnim podjetjem Snaga Maribor.
"Imeli smo več sestankov. Pogovori so malo težji, ker je naš pogoj, da obrat ostane v 100-odstotni javni lasti. Prepričani smo, da bomo v roku nekaj mesecev našli vlagatelja in bomo ta projekt lahko zagnali," je povedal Kovačič.

Zanimanje tudi za farmacevta in logistiko
Na Kitajskem so prav tako našli interesenta za prevzem farmacevtskega podjetja Marifarm, ki bo aprila prišel v Maribor na pogovore. Za Marifarm se sicer zanimajo še vlagatelji iz drugih držav.

Pomembna točka pogovorov je bilo mariborsko letališče. Kitajskim sogovornikom so tako predstavili ponudbo za nakup Aerodroma Maribor, eden izmed kitajskih interesentov pa je tudi že podpisal pismo o nameri in za nakup tega podjetja ponudil pet milijonov evrov. Nadaljnji koraki in dinamika so odvisni od lastnikov podjetja, je povedal Kovačič.

Cehner previden
Lastnik podjetja Aviofun Damijan Cehner, ki je lastnik Aerodroma Maribor, sicer še ni imel neposrednega stika s tem kitajskim interesentom, je pa pripravljen na pogovore z njim, saj je odprtih še veliko vprašanj, je dejal.

"Mi sploh ne vemo, kdo je to," je povedal Cehner. Po njegovih besedah so sami predali občinski delegaciji le nekatere osnovne podatke, medtem ko so v podpisanem pismu o nameri tudi nekateri pogoji, na primer o 20-letni koncesiji za letališče, ki jih Aerodrom Maribor ne more izpolniti.

Dokler vse zadeve ne bodo razjasnjene, Cehner ne želi ničesar podpisati, saj so ga v preteklosti že pustili na cedilu. "Nam je vsem v interesu, da dobimo partnerja. A nekoga, ki prinese posle, ne le denar," je bil jasen.

Na Kitajskem so predstavniki mariborske občine iskali tudi vlagatelje v sanacijo javne razsvetljave v Mariboru ter nadaljevali pogovore o privabljanju kitajskih turistov in sodelovanju med univerzami, televizijskimi postajami in nogometnimi klubi. V letošnjem letu naj bi Maribor v obliki športnih kampov obiskalo več skupin mladih kitajskih nogometašev.