Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA
evro, denar
V Beltincih pravijo, da bi bila omrežnina dobrih 11 evrov mesečno previsok znesek za občane. Foto: Pixabay

Da dogovora ne bo, je bilo jasno že v ponedeljek, ko na seji sveta ustanoviteljic predstavniki soboške občine niso imeli mandata za potrditev elaborata o določitvi cene, predstavniki beltinske občine pa o tem sploh niso hoteli glasovati. Kot razlog so Beltinčani navedli pravno mnenje javnega podjetja Vodovod sistema B. O elaboratu zato ne nameravajo glasovati, vse dokler javnega vodovodnega omrežja ne prenesejo na omenjeno podjetje - ki bo skupni upravljavec.

Iskanje soglasja o premoženju
Kljub temu so se danes v Beltincih sešli predstavniki občin Beltinci, Puconci (ta predseduje svetu), Grad (občina je nosilka projekta) in Vodovoda sistema B ter poskušali doseči vsaj soglasje o prenosu premoženja. Vendar jim tudi to ni uspelo.

Beltinški župan Milan Kerman je na sestanku povedal, da niso krivi, da prenosa še ni, ker da so se poskušali dogovarjati s preostalimi občinami in podjetjem Vodovod, vendar ni bil upoštevan noben njihov predlog.

Za Beltince previsoka omrežnina
Občina Beltinci se po Kermanovih besedah strinja z enotno ceno in enotnim upravljavcem, ne pa tudi z enakomerno amortizacijo ter dobo 10 let kot druge občine. Vztrajajo pri neenakomerni amortizaciji in petih letih, tako da občanov in podjetij ne bi naenkrat preveč obremenili. Predlagana omrežnina 11,58 evra, s katero se strinja preostalih 11 občin, je po njegovi oceni preveč za občane, ki bi morali plačevati letno za omrežnino 140 evrov. Občine bi prek davka po nepotrebnem veliko plačevale državi, je pojasnil Kerman.

"Cilj je zmerna cena, ne pa 300 odstotkov večja omrežnina, zahtevamo tudi lažji izstop iz sistema in umik tožbe desetih občin proti naši, ker naj bi bili krivi, da elaborat ni podpisan, od tistega, ki je bil pobudnik tožbe, pa zahtevamo vrnitev denarja, saj nas je tožba precej stala," je še dejal Kerman.

Predstavniki Vodovoda in drugih občin so sicer pojasnjevali, da je predlagani elaborat že kompromis. Njegovemu spreminjanju bi po njihovih besedah nasprotovale druge občine, soglasje pa bi bilo tako še težje doseči. Glede neenakomerne amortizacije po občinah pa so dejali, da je za 81 milijonov evrov vredno premoženje pomurskega vodovoda predpisana amortizacijska doba 30 let. Sprememba pri amortizaciji pa bi pomenila samo prelaganje bremena na pozneje.

Časa so si dali še dober teden
Na koncu so sklenili, da se bodo z Beltinci poskušali uskladiti do 24. novembra, ko ima ta občina sejo občinskega sveta, istega dne pa je seja tudi v soboški občini, kjer naj bi po zagotovilih njenih predstavnikov na ponedeljkovi seji elaborat potrdili.

Županji Grada Cvetki Ficko tako ni preostalo drugega, kot da ministrstvu sporoči, da se še usklajujejo in da bodo lahko, če ne bo novih zapletov, elaborate potrdili 25. tega meseca. Ker je občina Grad nosilka projekta, kar pomeni, da ga z njenega računa tudi plačujejo, pa v tej občini razmišljajo, da se tej funkciji odrečejo, ker se bojijo, da bodo vse terjatve, tudi ob morebitnem vračanju, prispele na njihov naslov.

Z ministrstva za okolje in prostor pa so sporočili, da roka za izpolnitev zavez občin in predložitev dokazil o sprejetju elaborata o oblikovanju enotne cene ne bodo spremenili. Počakali bodo torej do konca današnjega dne oziroma na pošto, ki jo bodo dobili v sredo.