Galaksija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Galaksija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Na skoraj deset hektarjev velikem zemljišču, ki je nekoč pripadalo Žitu, bo zraslo pravo mesto v malem. Okoli tisoč stanovanj, poleg njih pa vrtec, gostinski obrati, zelene površine in vse drugo, kar potrebuje sodobni človek. Soseska bo temeljila na konceptu petnajstminutnega mesta, kjer lahko vse dosežemo v petnajstih minutah, oziroma kot pravi Boscarol, kar v copatih.

"Nudili bomo od garsonjer do enosobnih stanovanj, tudi do večjih stanovanj. Vendar kakovostne in pa udobje, ki je dosegljivo tudi povprečnemu slovenskemu standardu," je pojasnil Boscarol.

Po nekaterih podatkih v Ljubljani primanjkuje od tri do štiri tisoč stanovanj. Zadnjih osem let se razmere na nepremičninskem trgu ne spreminjajo prav dosti. Povpraševanja je veliko, ponudba relativno majhna. Bo Galaksija, kot se bo imenovala Boscarolova soseska, to spremenila?

"Če je to tisoč stanovanj, pa pri sedanjem povpraševanju, bodo to razgrabili ljudje in smo potem spet na izhodiščni točki /.../. Recimo če bi bilo pa deset takih projektov, potem bi pa verjetno pomenilo neko spremembo na trgu," je dejal Boštjan Udovič, direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami, ki deluje v okviru GZS-ja.

Kakšna pa je trenutno povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani?
"Govori se tam okrog 4500 evrov pa gor. Zgornje meje pa tako ali tako praktično ni," je še dejal Udovič. "Če bomo imeli stanovanja tam nekje okrog /.../ 3000 evrov na kvadratni meter, mislim, da je to v pričakovanju večine tistih, ki si želijo stanovanje," ocenjuje Boscarol.

Za napovedi, kdaj bo nova stanovanjska soseska zgrajena, je še prezgodaj, pravi Boscarol. Trenutno čakajo na odgovor občine na njihovo vlogo za spremembo prostorskega načrta. Stanovanja prej kot v petih letih verjetno še ne bodo vseljiva.

Boscarol bo gradil tisoč stanovanj