Ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec je v izjavi za javnost zapisala, da Računsko sodišče in policija vrtca ne preiskujeta. KPK je sicer za MMC znova potrdil, da je zadevo predal Računskemu sodišču in policiji. Ne drži pa četrtkovo poročanje Dnevnika, da je KPK ravnateljici očital favoriziranje določenih ponudnikov – zadevo je zgolj predal omenjenim pristojnim organom, potem ko je februarja in aprila obravnaval dve anonimni prijavi.

V KPK-ju so pritrdili ravnateljici, da so obravnavali dve prijavi, ki sta zajemali tudi očitke o favoriziranju ponudnikov, vendar v okviru lastnih pristojnosti kršitev niso potrdili. V primeru javnih zavodov namreč ne veljajo omejitve poslovanja s povezanimi subjekti – te veljajo samo za organe, v katerih funkcijo opravljajo funkcionarji, to pa ravnatelji zavodov niso. Je pa prijavi v obravnavo odstopila organom, ki so pristojni za nadzor nad poslovanjem javnih zavodov, so sporočili iz KPK-ja. Zadevo so po navedbah ravnateljice odstopili v presojo nadzornemu odboru Mestne občine Ljubljana (MOL) in svetu zavoda vrtca Galjevica in kot rečeno Računskemu sodišču in policiji.

Prijavi sta po navedbah Barbare Novinec vsebovali očitke na račun neustrezne izobrazbe ravnateljice vrtca Galjevica in favoriziranja določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev. Barbara Novinec hkrati trdi, da prijavi v medijih nista bili korektno povzeti in da je njena izobrazba ustrezna za opravljanje funkcije. V izjavi za javnost je poudarila tudi, da pri zagotovitvi poslovanja podjetja njenega brata z vrtcem ni imela nič in da vrtec s podjetjem ne posluje več.

Sorodna novica Posli med vrtcem Galjevica in podjetjem, ki je v lasti brata ravnateljice, pod drobnogledom KPK-ja

Vrtec sodeloval s podjetjema ravnateljičinega brata

Za KPK je bilo kočljivo poslovanje vrtca Galjevica z družbama Prajs, grafično oblikovanje, in Studio DTS – tiskovine in promocijski materiali, katerih lastnik je brat ravnateljice tega vrtca Barbare Novinec. Ta je na svetu zavoda na majski seji zatrdila, da vrtec več let sodeluje z bratovima podjetjema pri hrambi fotografij in izvajanju storitve "fotopostaje in digitalne postaje". Po podatkih portala Erar je vrtec bratovima podjetjema nakazal več kot 275.000 evrov, so navedli na Dnevniku.

Barbara Novinec je v izjavi za javnost zavrnila tudi očitke glavnega tajnika Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimirja Štruklja, ki je februarja dejal, da je Novinec omejevala ustavno zagotovljene pravice samoodločanja zaposlenih pri podpisovanju peticije proti združevanju ljubljanskih vrtcev.

Komisija je obravnavala tudi očitek omejevanja podpisovanja peticije, s katero je sindikat izrazil nasprotovanje združitvi 23 ljubljanskih vrtcev v enotni zavod, ki jo je predlagal ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je že lani napovedal, da ravnateljico vidi kot direktorico prihodnjega zavoda. Peticijo je po navedbah sindikata podpisalo 70 odstotkov vseh zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, tudi večina zaposlenih v vrtcu Galjevica.

Poleg vrtca Galjevica je KPK obravnaval tudi vrtca Pedenjped in Trnovo. Po neuradnih informacijah Večera naj bi bili ravnateljici teh dveh vrtcev prav tako predvideni za vodstvo združenih vrtcev kot namestnici direktorice. Omenjena vrtca sodelujeta s podjetjem ravnateljice vrtca Galjevica Barbara IP. Vrtec Pedenjped je temu podjetju nakazal 204.000 evrov, Trnovo pa 170.000 evrov, je poročal Dnevnik.