Mestna koalicija v Mariboru še ni znana. Foto: BoBo
Mestna koalicija v Mariboru še ni znana. Foto: BoBo

Mestni svetniki so na seji potrdili mandate vsem 46 članom mestnega sveta in se seznanili z izvolitvijo župana Fištravca. Ta je dejal, da obrisi koalicije niso še tako gotovi, da bi lahko o njih na glas govorili. Za zdaj je jasno to, da k pogovorom Fištravec ni povabil SDS-a, Liste za pravičnost in razvoj ter t. i. Županove liste nekdanjega župana Franca Kanglerja. Najbližje programskemu povezovanju sta SD in DeSUS, v SMC-ju pa po današnji seji o tem niso bili več tako prepričani.

"Svetniškim skupinam, s katerimi se pogovarjamo, smo predstavili svoje prioritete, zdaj pa pričakujemo od njih, da predstavijo svoje. Na osnovi tega bosta sledila koalicijsko povezovanje in podpis koalicijske pogodbe," je po seji povedal Fištravec. NSi je podal za nekatere nenavaden predlog, da bi vse svetniške skupine podpisale še nekakšen nadkoalicijski sporazum o najpomembnejših razvojnih projektih, kar je župan podprl.

Županova ožja ekipa še ni znana
Fištravec še ni predstavil svoje ožje ekipe, saj po slabih izkušnjah v prejšnjem nadomestnem mandatu ne želi hiteti. Ob tem je zdaj po njegovem mnenju nov moment tudi že omenjeno koalicijsko usklajevanje, saj mora biti v ekipi tudi prostor za koalicijske partnerje.

Več naj bi bilo po Fištravčevih besedah jasnega v mesecu dni. Tudi to, kdo bo podžupan, je odvisno od koalicijskih pogovorov. Fištravec za zdaj še ne ve točnega števila podžupanov, zdi pa se mu smiselno, da bi imel tri. Tudi glede morebitne menjave direktorja mestne uprave še ni nič odločeno.

Fištravec: Zamenjane tri petine svetnikov
Fištravec je o novi sestavi mestnega sveta dejal, da so volivci zamenjali tri petine od skupaj 46 svetnikov in njegovi listi podelili največ mandatov v zgodovini mestnega sveta. Ne le njegova lista, pač pa tudi vsi drugi novi svetniki imajo zato po njegovem mnenju do volivcev veliko odgovornost, to voljo pa želi upoštevati tudi v koaliciji.

Prioritete: delovna mesta, kulturni in športni projekti
Med prioritetne projekte, ki bi lahko bili predmet koalicijskih usklajevanj, uvršča obljubljenih 5.000 delovnih mest, na področju kulture pa izvedbo štirih projektov, ki so tudi v nacionalnem kulturnem programu - Mariborska knjižnica, Umetnostna galerija, Pekarna in Mariborski grad.

Na področju športa so zaradi slabega stanja nujni prioritetni projekti dokončanje Ljudskega vrta, reševanje celotnega plavalnega kompleksa v mestu in obnova dvorane Tabor. Med prioritetami sta tudi ohranjanje denarja za socialne transferje in nadaljevanje projekta kanalizacije.

Razprava o Kviazu
Svetniki so na kratko razpravljali le pri predlogu imen za Kviaz (Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja), kjer so v Županovi listi izrazili nezadovoljstvo, ker so ostali brez svojega predstavnika v šestčlanski komisiji, na čelu katere bo Fištravčeva svetnica Nataša Šeneker.

Tudi v SMC-ju, ki je s šestimi svetniki druga najmočnejša skupina v mestnem svetu, so zahtevali dva člana, a so vsaj za zdaj ostali z enim. Po besedah predsednika lokalnega odbora AMC-ja Andreja Špenge očitno koalicija še ni tako sama po sebi umevna.