Amaterski potapljač je v Blejskem jezeru našel več kot 100 let staro granato. Foto: BoBo
Amaterski potapljač je v Blejskem jezeru našel več kot 100 let staro granato. Foto: BoBo
Granata se je potapljaču od daleč zdela kot steklenica. Foto: MMC RTV SLO

Granato je blizu obale pri regatnem centru v soboto našel ljubiteljski potapljač. Nemudoma je obvestil pristojne, ki so takoj izvedli obsežno akcijo in granato, za katero ni jasno, kako se je znašla v Blejskem jezeru, uspešno odstranili.

Ljubiteljski potapljač je granato odkril po naključju, ko se je potapljal nekaj metrov od obale v Mali Zaki. "Videti je bilo kot nekakšna steklenica, po bližjem ogledu pa se je videlo, da je iz kovine. Takoj po potopu smo sporočili na policijo," je dejal najditelj granate Rok Humerca.

"Ob sami najdbi je postopal pravilno, to pomeni, da je fotografiral samo sredstvo in o najdbi obvestil policijo. Ker gre za neeksplodirano ubojno sredstvo, ki je ostanek vojnih delovanj v Republiki Sloveniji, je to v pristojnosti uprave za zaščito in reševanje," je pojasnil vodja intervencije Igor Boh z uprave za zaščito in reševanje.

Šrapnelska granata
Po natančnih informacijah, ki jih je posredoval potapljač, so lahko pripadniki državne enote hitro pripravili akcijo. "Gre za šrapnelsko granato, to pomeni, da so v samem telesu granate kroglice, v sredini je razstrelilna polnitev in ob padcu takšnega sredstva na tla seveda granato raznese," je še pojasnil Boh.

Granato so potapljači varno odstranili iz jezera. Kljub veliki časovni oddaljenosti od prve in druge svetovne vojne imajo pripadniki enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi še vedno veliko dela, v povprečju odstranijo kar 17 kosov ubojnih sredstev na dan.

Je granato nekdo v jezero odvrgel?
"Neeksplodirana ubojna sredstva lahko najdemo v gorskem svetu, morju, v rekah, jezerih na celotnem ozemlju Republike Slovenije … še vedno obstoji velika možnost, da občani naletijo na neeksplodirano ubojno sredstvo, tukaj pa je zelo pomembno, da postopamo na pravilen način, to pomeni, da se sredstva ne dotikajo," je sklenil Boh.

Tokratna najdba v Blejskem jezeru pa po vsej verjetnosti ni posledica vojnih delovanj, strokovnjaki domnevajo, da jo je nekdo tukaj odvrgel, ker se je je hotel znebiti.

100 let stara topovska granta v Blejskem jezeru
100 let stara topovska granta v Blejskem jezeru