Zemeljski plaz je poškodoval cesto v okolici Kranja in onemogočil dostop do osmih hiš. Foto: BoBo
Zemeljski plaz je poškodoval cesto v okolici Kranja in onemogočil dostop do osmih hiš. Foto: BoBo
Poplave
Gasilci so imeli na Obali veliko dela zaradi poplav meteorne vode. Foto: BoBo
V Primorju težave zaradi obilnega dežja

Krajani Strunjana so ponovno razburjeni zaradi neustrezne obnove ceste. Nanjo so opozarjali že pred dvema letoma, ko so meteorne vode zalile kleti in objekte. Cesta namreč ne zagotavlja ustrezne protipoplavne varnosti, saj jaškov ni mogoče odpreti, kanalizacijske cevi pa so preozke, zato sredi Strunjana hitro nastane zamašek, voda pa najde pot v notranjost stavb.

Gasilci so morali zaradi meteorne vode posredovati tudi v Izoli, Kopru in Ankaranu. Na lokalni cesti Izola-Šared se je sprožilo več manjših plazov, zato je cesta do preklica zaprta. Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta tudi lokalna cesta Strunjan-Beli Križ. Na Istrski cesti v Kopru pa plaz ogroža hišo.

V okolici Kranja plaz poškodoval del ceste
V občini Kranj je med naseljem Javornik in pod glavno cesto proti Stražišču zemeljski plaz poškodoval del ceste in vodovod. Vodovod so že vzpostavili, cesta pa še ni prevozna, tako da je onemogočen dostop do osmih hiš, od katerih so tri stalno naseljene, preostalo pa so počitniški objekti.

Ogled plazu in ocena škode še potekata, kar bo osnova za izvedbo sanacije. Zemeljski plaz je po prvih podatkih uprave za zaščito in reševanje velik približno 20 krat 50 metrov.

V Primorju težave zaradi obilnega dežja