Ob paviljonu je zamišljeno turistično, kulturno in športno središče, ki bo predstavljalo vrata v Pomurje. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Ob paviljonu je zamišljeno turistično, kulturno in športno središče, ki bo predstavljalo vrata v Pomurje. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Expo, paviljon
Slovenija se je s paviljonom predstavljala na lanski svetovni razstavi Expo Milano 2015, in sicer pod geslom I feel Slovenia, Green.Active.Healthy. Bila je ena izmed 52 držav s samostojnim paviljonom. Foto: Facebook Slovenia Expo Milano 2015
Expo, paviljon
Premier Miro Cerar in minister Zdravko Počivalšek verjameta, da se bo s postavitvijo objekta v Murski Soboti nadaljevala uspešna promocija Slovenije tudi v prihodnje. Foto: Expo
Simbolična predaja paviljona iz Expa

"Če ne bo kaj narobe, bomo v letošnjem letu zgradili grobo konstrukcijo. Najpomembnejša pa je vsebina. To je še eden izmed primerov, s katerim želimo dvigniti Pomurje nad povprečje," je ob prevzemu dejal župana Murske Sobote Aleksander Jevšek.

Paviljon naj bi stal na sedanjem kmetijskem zemljišču tik ob pomurski avtocesti in Soboškem jezeru, kjer želijo v prihodnje urediti športno-rekreativno središče. Po Jevškovih besedah gre za pomembno pridobitev za regijo, saj bo paviljon med drugim namenjen promociji turistične ponudbe Pomurja. "Hkrati bo to stičišče gospodarskih, športnih in družabnih dogajanj," je dejal. Kot pravi, želijo potnike, ki se zdaj vozijo po tej avtocesti mimo nas, "objeti in jih pripeljati v našo pokrajino".

Župan je še spomnil, da regija že kaže izboljšanje gospodarskih kazalcev, glede na trenutno dogajanje po svetu pa bo najverjetneje tudi vedno bolj zanimiva za turiste. "Tu jim imamo veliko ponuditi," je poudaril.

"Ne gre za projekt Murske Sobote, ampak celotne regije"
Poleg Murske Sobote so se za leseni paviljon potegovale še občine Ajdovščina, Kočevje, Ptuj in Zagorje ob Savi. Kot je pojasnil Počivalšek, so Mursko Soboto izbrali, ker je zelo dobro pripravila projekt in že zagotovila potrebno zemljišče in denar, hkrati pa v to vključuje tudi druge pomurske občine in se čezmejno povezuje. "Ne gre namreč za projekt Murske Sobote, ampak celotne regije," je poudaril.

"Expo 2015 je bil za Slovenijo velik uspeh, saj smo s tem paviljonom presegli vsa pričakovanja. To je bila zgodba o uspehu," pa je na krajši slovesnosti ob zemljišču, kjer bo stal paviljon, povedal predsednik vlade Miro Cerar. "Odprlo se nam je okno v svet, in ko ste tako domiselno poimenovali svoj projekt Vrata v Pomurje, kar pomeni tudi Vrata v Slovenijo, sem tega še bolj vesel. Gre za odličen arhitekturni dosežek, ki je dosegel sama pozitivna priznanja v mednarodnem merilu, in zdaj ga boste Pomurci lahko uporabili kot stičišče za kulturno, turistično, gospodarsko in siceršnje srečevanje, da se še naprej razvijate in spodbujate zdrav optimizem," je še dodal.

Pred prihodom v Mursko Soboto sta se premier Cerar in minister Počivalšek udeležila odprtja proizvodnih prostorov podjetja Odela v Gornji Radgoni. Na programu imata danes še položitev temeljnega kamna Odela v Preboldu, ogled družinskega podjetja Ema v Celju in srečanje stranke SMC v Šentjurju.

Simbolična predaja paviljona iz Expa