Pohorske žičnice upravlja občinsko podjetje. Foto: BoBo
Pohorske žičnice upravlja občinsko podjetje. Foto: BoBo
Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja
Hotel Arena je začel obratovati v petek. Foto: BoBo
Na Pohorju se začenja letošnja smučarska sezona

Koncesijo za upravljanje žičnic ima zdaj občinsko avtobusno podjetje Marprom. Terme Maribor bodo od partnerskega podjetja dobile 30-odstotni popust pri nakupu smučarskih vozovnic za goste hotelov.

Višino subvencije so določili z dogovorom, da za vsako posteljo v svojih hotelih Marpromu odštejejo po 25 evrov, je na novinarski konferenci dejal vodja marketinga v Termah Ninoslav Vidović.

"Takšno sodelovanje je zagotovo dober model, ki ne bo zgled le v Mariboru in pri naših drugih kolegih hotelirjih, pač pa tudi v širšem slovenskem prostoru. Tako lahko pokažemo, da s sodelovanjem zmoremo uspešno doseči sobivanje hotelov in smučarskega središča," je dejal tržnik. Sodelovanje bodo podaljšali tudi v poletno sezono.

"Eni brez drugih ne moremo"
Z dogovorom jim je uspelo nekaj, kar so prej neuspešno poskušali 20 let, je dodal Boštjan Zagorc, predstavnik Marproma. Jasno je namreč, da eni brez drugih ne morejo delovati, zato verjame, da bo po dogovoru s tako relevantnim partnerjem k sodelovanju pristopilo še več manjših ponudnikov nočitev.

V soboto prve delujoče naprave
Kot kaže, bodo prve smučarske naprave na Pohorju pognali že v soboto, seveda na areškem delu, kjer proge že zasnežujejo na 20 centimetrov naravne snežne podlage. Ker bo obratoval le del naprav, bodo ta konec tedna vozovnice prodajali predvidoma po pet evrov, več podrobnosti, vključno s tem, kako naj bi bil videti dokončni upravljavski model smučišč, pa nameravajo v Marpromu predstaviti predvidoma v petek.

Prodanih 1500 sezonskih vozovnic
V zadnjih dneh se je predvsem po zaslugi zasneženega pogleda na vrh Pohorja prodaja sezonskih vozovnic znova povečala, trenutno so jih prodali že skoraj 1500. Z nekaj občinami so poleg mariborske že sklenili model subvencioniranja, ki njihovim občanom omogoča nakup vozovnic s popustom.

Med doslej zaprtimi hoteli je že v petek znova začela obratovati Arena, v kateri imajo do konca decembra že 60 odstotkov zmogljivosti rezerviranih, drugi hoteli - razen obnove potrebnega penziona Martin - bodo predvidoma odprti 19. decembra. Za prva dva meseca leta 2015 imajo rezerviranih že okoli 10.000 nočitev, pričakujejo pa, da se bo ta številka vsaj podvojila.

V Termah Maribor so za potrebe upravljanja dodatnih hotelskih zmogljivosti doslej zaposlili 40 nekdanjih delavcev ŠC Pohorja, kot je povedal Vidović, pa imajo v načrtu še nekaj dodatnih zaposlitev.
Terme Maribor so v lasti hčerinskega podjetja ruskega energetskega velikana Gazproma.



Na Pohorju se začenja letošnja smučarska sezona