Logatcu podelili priznanje zdrava občina. Foto: Zajem zaslona
Logatcu podelili priznanje zdrava občina. Foto: Zajem zaslona

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsako leto podeli priznanje 'zdrava občina' tisti občini, ki naredi za zdravje največ in na najbolj inovativen način, pojasni Victoria Zakrajšek, zaposlena na NIJZ-ju: "Komisija je ocenila, da so se v Logatcu v zadnjih letih nenehno izboljševali kazalniki zdravja in tudi v njihovih programih je videti, da dajejo prednost načelu zdravja v vseh politikah. To se tudi odraža v njihovi občinski strategiji."

V Zdravstvenem domu Logatec so na priznanje seveda zelo ponosni. "Gredo velike zasluge našim zaposlenim, zaposlenim v preventivi, družinskim zdravnikom, patronažni službi."

"Zdravstveni dom in občina delamo z roko v roki," pojasni v. d. direktorice Urška Tomič. Močan imajo preventivni program proti čezmerni prehranjenosti, povezujejo se s šolami. A tu je treba dodati, da pred časom Občina ni našla posluha, ko so športni zanesenjaki želeli dodatne kapacitete v kraju za telovadbo pretežkih otrok.

Urška Tomič, v. d. direktorice ZD-ja Logatec:
Urška Tomič, v. d. direktorice ZD-ja Logatec: "Zdravstveni dom in občina delamo z roko v roki." Foto: Zajem zaslona

Zakaj tako veliko pljučnega raka?

V Logatec se je v zadnjih 10 letih priselilo več kot 1200 ljudi. Številne privabijo obširne zelene površine za rekreacijo v naravi in kot pravi Tomič: "Vsi stremijo k temu, da so fit, zelo so izobraženi ljudje." Kljub vsem tem prizadevanjem pa je statistika obolevnosti za pljučnim rakom in smrti zaradi tega, izjemno visoka: "Družinski zdravniki resnično opažajo, da je porast raka, tudi mi se sprašujemo, zakaj prihaja do tega, morali bi narediti še kako raziskavo."

Morda zaradi nekdaj močne lesne industrije, ki je pustila onesnaženje za seboj. Morda zaradi tipično podeželskega slabega zraka pozimi, ki ga povzročajo kurilne naprave. Veliko gibanja na prostem pa je morda tudi razlog za izjemno veliko pojavnost klopnega meningitisa na tem območju. Kljub visoki precepljenosti.

Sicer pa je raziskava NIJZ-ja za Logatec, med drugim pokazala še: dobro odzivnost pri programu Svit in slabo odzivnost pri programu Zora, majhno število zlomov kolka in veliko poškodovanih v prometnih nesrečah ter slabo urejeno pomoč na domu.