Osumljen je nevestnega dela pri poslih s Kompasom. Foto: BoBo
Osumljen je nevestnega dela pri poslih s Kompasom. Foto: BoBo

Koprski kriminalisti so tokrat preiskali občinski posel, povezan z nekdanjimi gostinsko-turističnimi objekti Kompasa na nekdanjem mejnem prehodu Lazaret. Občinske premetanke pri nakupu objektov, ki so se končale s sodnim sporom, naj bi krepko oškodovale proračun, samo za sodne stroške, takse in odvetnike pa je občina po ugotovitvah kriminalistov plačala najmanj 800 tisoč evrov. Popovič je osumljen nevestnega dela v službi, za pomoč pri tem kaznivem dejanju pa je ovadena tudi predstojnica občinskega urada za nepremičnine Maja Šviligoj Černac. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena denarna ali zaporna kazen do treh let.

Sprla jih je cena
Kompas MTS je septembra 2008 hotel prodati dva objekta na Lazaretu, pri čemer se je Mestna občina Koper odločila, da uveljavi predkupno pravico. Za en objekt bi morala plačati 2,09 milijona evrov, za drugega pa 489.000 evrov. Ker občina ni pravočasno vplačala desetodstotne kupnine, je Kompas spremenil pogodbo in zvišal ceno za odkup prve nepremičnine z 2,09 na 2,95 milijona evrov. Občina je temu nasprotovala in si na sodišču izborila prvotno ponujeno ceno.

Bi, nato pa ne bi
Nato pa je občina prestavila v vzvratno. Nenadoma je nakup ni več zanimal, zato jo je Kompas MTS pozval, naj plača kupnino. Ker so bili na Verdijevi za pozive gluhi, je Kompas sprožil sodno pravdo, v kateri je občina Koper dokazovala, da ni lastnica objekta nekdanje Kompasove restavracije na Lazaretu, Kompas pa se je skliceval na predkupno pravico, ki jo je MOK pred leti uveljavil na nepremičnino. Končalo se je neugodno za občino; višje sodišče je decembra 2011 izdalo pravnomočno sodbo, januarja pa še izvršbo, da mora občina za objekta poravnati 2,58 milijona evrov, skupaj s pripadajočimi obrestmi. Da bi lahko znesek sploh plačala, je morala občina sprejeti rebalans proračuna v vrednosti dobrih treh milijonov evrov.

Koprski gostinec: "Popovič mi je hotel nagajati"
Da občine objekti na Lazaretu sploh niso zares zanimali, pa je prepričan koprski gostinec Habib Dedić, ki se je takrat zanimal za najem gostinsko-turističnega objekta. "Z direktorjem Kompasa sem se že dogovoril za višino najemnine in da bom obdržal delavce, ko se je nenadoma pojavila občina Koper in začela uveljavljati predkupno pravico," pravi Dedić. "To se je dogajalo mesec dni po tem, ko mi je občina na ukaz Popoviča nezakonito porušila ribjo osmico na koprskem pomolu. To je ugotovilo tudi sodišče, občina pa mi škode doslej še ni povrnila."

Besna mestna opozicija preglasovana ...
V občinski opoziciji so takoj po tem, ko je občina izgubila pravdanje s Kompasom, začeli grmeti o nastali visoki škodi, zanjo okrivili župana Borisa Popoviča in zahtevali sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bi ugotavljali morebitno županovo odgovornost pri večmilijonskem oškodovanju občine. Seja je sicer bila, a županov glasovalni stroj je preprečil uvrstitev te točke na dnevni red.

Ankarančani pa h kriminalistom …
Ko je občina objekte na Lazaretu lani uvrstila na seznam za prodajo na dražbi, in sicer po izhodiščni ceni 1,5 milijona evrov, so na noge skočili še Ankarančani, ki so takoj šli v bitko za zaščito še nerazdeljenega premoženja. Svetniki krajevne skupnosti Ankaran so na policijo in tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper župana Borisa Popoviča. Očitali so mu zlorabo položaja, nevestno delo v službi in oškodovanje javnih sredstev. Vse morebitne vlagatelje pa so pozvali k bojkotu dražbe, češ da koprska občina odprodaja objekte brez njihovega soglasja. Napovedali so, da bodo tako dražbo kot tudi morebitne kupo-prodajne pogodbe izpodbijali z vsemi pravnimi sredstvi. Dražbe niso bile uspešne, občina je zaman poskušala tudi z neposredno prodajo. Objekti na Lazaretu, ki jih je zob časa že takrat močno načel, tako še naprej nezadržno propadajo.