Sebastjan Jeretič je trdil, da je objava prisluhov usklajena z informacijsko pooblaščenko. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Jeretič je trdil, da je objava prisluhov usklajena z informacijsko pooblaščenko. Foto: MMC RTV SLO

To je namreč trdil, potem ko so mediji poročali o sumu zlorabe osebnih podatkov pri objavi teh posnetkov na novi občinski spletni strani.

Sebastjan Jeretič, ki po novem nastopa tudi v vlogi urednika še svežega občinskega portala, se je na javne pomisleke in reakcijo informacijske pooblaščenke, ali objava dokaznih gradiv, zlasti prisluhov iz sodnega procesa Rumena noč, v katerem je bil župan Boris Popovič obtožen zlorabe položaja, predstavlja zlorabo osebnih podatkov in kršenje zakonov, takoj odzval na svojem FB-profilu. Zapisal je, da bo občina v postopku vsekakor argumentirala, da so prisluhi objavljeni zaradi interesa javnosti, da spozna resnico o tej zgodbi. "Tako kot smo bili s strani iste institucije (informacijski pooblaščenec, op. a.), ki jasno mora preučiti primer, poučeni že poleti, ko sem sam šel k njim predstavit projekt in vprašati za prve korake."

Jeretičeve trditve, da se je pred javno objavo tajnih policijskih prisluhov posvetoval z Informacijskim pooblaščencem, je v današnji izdaji zapisal tudi časnik Delo. Jeretič je izjavil: "To bodo povedali inšpektorji Informacijskega pooblaščenca v postopku, s katerim sem se posvetoval pred objavo."

Nataša Pirc Musar: "Jeretič govori neresnico in zavaja javnost"
Na Jeretičeve navedbe se je popoldne odzvala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar: "Takšna izjava je zavajajoča, saj se Sebastjan Jeretič z Informacijskim pooblaščencem nikoli ni posvetoval glede javne objave konkretnih tajnih policijskih prisluhov, ki naj bi bili objavljeni na občinskem portalu." Pirc Musarjeva navaja, da so se junija z Jeretičem pogovarjali, vendar le o proaktivni objavi občinskih dokumentov, ki so sicer tudi dostopni po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, ne pa o policijskih prisluhih.

"Iz navedb pa je mogoče razbrati, da se je Sebastjan Jeretič pred javno objavo konkretnih dokumentov, torej tajnih policijskih prisluhov, posvetoval z Informacijskim pooblaščencem in potem na podlagi tega posveta prisluhe tudi javno objavil. Navedeno bi pomenilo, da Informacijski pooblaščenec objavi ni nasprotoval. Takšna izjava pa ni resnična oziroma je do javnosti vsaj zavajajoča," je v odzivu še zapisala informacijska pooblaščenka.

Občinski portal za županovo resnico
Že takoj po objavi prisluhov so se tudi med strokovnjaki pojavili resni pomisleki o najnovejših komunikacijskih potezah koprske občine. "Avtor bi rad "Sodbo v imenu ljudstva", ampak tistega ljudstva, ki ga nagovarja on in le z dokazi, ki jih za občinstvo izbere in predstavi samo on. To je seveda manipulacija," meni Dragan Petrovec s Pravne fakultete.

"Pljuvalnik" po drugače mislečih?
Na občini sicer zagotavljajo, da bodo tudi drugim omogočili, da predstavijo svoje resnice o sodnih procesih, mnogi pa so prepričani, da bo portal služil predvsem kot mesto za obračunavanje z vsemi, ki niso pogodu všeč Popoviču.

Inšpekciji postopek zaradi suma kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov v uradu informacijske pooblaščenke še teče. V okviru postopka bodo preverili, ali so bili na koprskem portalu objavljeni kakšni osebni podatki v nasprotju z zakonom. Tudi Okrožno in Vrhovno sodišče zadevo še preučujeta.

Eugenija Carl, TV Slovenija
Tjaša Škamperle, Radio Koper