Krivec za zamudo in dodatne stroške še ni znan. Foto: BoBo
Krivec za zamudo in dodatne stroške še ni znan. Foto: BoBo

Obnova piranskega mandrača, ki je dvignila kar nekaj prahu in o kateri so mediji veliko poročali, se le bliža koncu. Groba gradbena dela so bila končana julija, ko je tudi stekel promet pred nekdanjim Gea Collegeem. Direktor javnega podjetja Okolje Piran Darij Barrile je povedal, da zdaj potekajo manjša zaključna dela, kot so montaža priveznih obročkov in montaža zaključnih kap na kovinskih pilotih. Mandrač pa morajo še očistiti, saj so v morju ostali nekateri gradbeni odpadki.

Mandrač bodo očistili še v tem mesecu, ko bodo tudi podali vlogo za uporabno dovoljenje. Pričakujejo ga do občinskega praznika 15. oktobra, ko naj bi mandrač tudi uradno odprli. Takrat bo tudi povsem končana skoraj dve leti trajajoča obnova. Ta se je zaradi številnih zapletov in dodatnih zahtev zavoda za varstvo kulturne dediščin zavlekla.

Najprej je bilo predvideno, da bi obnova trajala šest mesecev, kar pomeni, da je prišlo do skoraj enoletnega zamika. Zaradi tega se je vrednost obnove povečala za več kot 600.000 evrov, občina pa je skoraj izgubila del evropskih sredstev. Krivca za nastale razmere še vedno ni, občina pa bo takoj po pridobitvi uporabnega dovoljenja oziroma po uradnem odprtju mandrača vložila tožbo. To naj bi se zgodilo po 15. oktobru.

Še vedno pa ni znano, kaj bo z ribiškim dvigalom, ki je pred obnovo stalo v bližini gledališča Tartini. Krajevna skupnost je namreč pred obnovo vztrajala, da gre za piransko dediščino, ki mora v pristanišču ostati, zato so se z občino dogovorili, da se dvigalo vrne nazaj v mandrač, kam ga bodo postavili, pa še ni znano.

Kot pravi Barrile, je dvigalo shranjeno in čaka na dogovor. Vsekakor dvigalo ne bo na istem mestu kot prej, predvsem zaradi higienskih razlogov, saj je ta prostor zdaj namenjen pretovoru in morebitni prodaji rib, popravila in čiščenja bark pa zraven ne spadata.

Nuša Pevc, Radio Koper