Anton Törnar, župan, je v napadu utrpel lažje telesne poškodbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Anton Törnar, župan, je v napadu utrpel lažje telesne poškodbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Policija
Predstavniki policije so bili tudi na seji komisije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat

Romska svetnica v občini, Meri Horvat, je opozorila na nekatere nepravilnosti, med drugim je izpostavila (ne)uporabo večnamenskega centra in konjeniškega centra v naselju in pod vprašaj postavila lastništvo obeh centrov.

Lastnik večnamenskega centra, kjer se dnevno izvajajo tudi delavnice in učna pomoč za otroke v naselju, je občina Črenšovci, prav tako konjeniškega centra, in tako edina, ki trenutno še krije vse stroške vzdrževanja in kurjave iz občinskega proračuna. "To pa se lahko spremeni že v prihajajočem letu," je povedal župan občine, Anton Törnar.
Upravljavec obeh centrov je bilo in v prihodnje ostaja romsko društvo Romano Pejtaušago, ki je v dogovoru z občino zadolženo le za čiščenje in urejanje prostorov.
Romsko naselje Kamenci je v javnosti znano kot dober primer prakse sožitja, kjer je urejena osnovna infrastruktura, v njem pa so uspeh doživeli že marsikateri projekti, financirani tako iz državnega kot tudi iz sklada Evropske unije. V veliki večini projektov je nosilec in izvajalec dejavnosti društvo Romano Pejtaušago, katerega predsednik je Ludvik Levačič, za katerega romska svetnica meni, da je tudi edino, ki ima od projektov tudi korist.
"V preteklem tednu me je zmotila izjava župana, v kateri navaja, da ima romska skupnost v Kamencih, po zaslugi občine, možnost dodatnega zaslužka iz turizma v naselju, kar pa drži le za družino Levačiča," je za Radio Slovenija povedala Horvatova.
V bran svetnici je stopil tudi predsednik Foruma romskih svetnikov, Darko Rudaš, ki je za Radio Slovenija povedal, da je bila v tem primeru, ko župan po neljubem dogodku ni stopil v stik z legitimno predstavnico romske skupnosti v občini, diskvalificirana, in je o napadu, namesto svetnice, obvestil Levačiča.
"Dogodek seveda obžalujemo in tudi obsojamo v predstavništvu romskih svetnikov Slovenije. Ti dogodki sejejo dvom o že vzpostavljenem sožitje v prekmurski regiji," je še dodal Rudaš.
Da dialog lahko prepreči nesoglasja, ki so se v zadnjem tednu pojavila v občini Črenšovci, bodo spregovorili tudi na skupni seji vseh enajstih županov, kjer živi romska skupnost, skupaj s predstavniki romske skupnosti v občinah in predstavniki policije v lokalnem okolju, ki bo 5. decembra v Dobrovniku.