V občini Šmarje pri Jelšah je potrjenih 137 okužb, žarišče pa ostaja dom za starejše. Foto: Televizija Slovenija
V občini Šmarje pri Jelšah je potrjenih 137 okužb, žarišče pa ostaja dom za starejše. Foto: Televizija Slovenija

Šele ko so v domu upokojencev v Šmarju odprli pakete zaščitne opreme, so ugotovili, da zaščitni plašči nimajo ustreznih certifikatov, pravi župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, je za Radio Slovenija poročala Gabrijela Milošič.

Po pregledu vse te opreme – mask, rokavic in halj – niso povsem prepričani, ali je to tista prava specifična oprema, kot jo takšno žarišče, kot je dom upokojencev, trenutno potrebuje, zato so danes na odgovorne v Ljubljani naslovili pismo, v katerem bi radi dobili potrditev, da je oprema z navodili npr. v kitajščini in brez priloženih certifikatov res ustrezna, je za Televizijo Slovenija dodal Marko Štor.

Vladni govorec Jelko Kacin je sicer na popoldanski novinarski konferenci dejal, da so na Rojah odredili pregled omenjene pošiljke. "Vse maske, ki so iz te velike pošiljke še v skladišču, so tam shranjene v škatlah. Vse škatle, ki so jih odprli, so imele certifikat. Dopuščamo možnost, da je morda v kakšni škatli pri pakiranju ta certifikat izpadel, ampak tisto, kar je od te pošiljke še ostalo na Rojah, ima vse certifikat."

Oprema z navodili v kitajščini in brez certifikatov ustrezna?

Okužen še drugi zdravnik, pomoči pa le malo

Novinar Štor sicer dodaja, da se v šmarskem domu starejših žal dogaja eden izmed najbolj črnih scenarijev – število okuženih raste še naprej in nič ne kaže, da se lahko to zdaj kakor koli ustavi.

Je pa spodbudno vsaj to, da so se trije stanovalci doma vrnili iz celjske bolnišnice, še 10 pa jih že ozdravelo.

"Sicer pa so danes v Šmarju potrdili še, da je okužen še drugi zdravnik tukajšnjega zdravstvenega doma, kar je dodaten udarec ob res hudem tempu dela, ki ga doživljajo tu. Ob vseh pozivih iz Šmarja po dodatnih zdravstvenih delavcih pa je res malce nenavadno, da jim na pomoč priskoči tako malo kolegov iz bližnjih zdravstvenih domov – in to v času, ko osnovne zdravstvene storitve po državi pravzaprav stojijo," dodaja poročevalec Televizije Slovenija.