Pogoj za sodelovanje na razpisu je bilo zgolj potrdilo o znanju madžarščine. Foto: EPA
Pogoj za sodelovanje na razpisu je bilo zgolj potrdilo o znanju madžarščine. Foto: EPA

Emil Laszlo bo za obnovo kuhinje v gostilni prejel maksimalnih 20 tisočakov. "Šlo je enostavno," pravi. Posebej v primerjavi s tistim, kar je doživljal na slovenskem razpisu za centralno kurjavo na sekance - takrat je bil uspešen šele tretjič, za goro papirjev pa je porabil kar 2.500 evrov. "Pri tem madžarskem razpisu pa sem zvečer sedel za računalnik, se prijavil v uri in pol, brez stroškov," je pojasnil.

Kritiki zatrjujejo, da si Orbanova vlada s tem kupuje glasove med Madžari zunaj matice. A madžarsko državljanstvo ni bil pogoj. "Pogoj je bilo edino dokazilo o znanju madžarskega jezika, to je bilo vse," je dodal.

"Posojila za razliko od naših razpisov ne potrebujem," dodaja Laszlo - zagotoviti mora namreč le četrtino denarja za naložbo, potem mu Madžarska v tridesetih dneh nakaže preostalih 75 odstotkov. Ne šele po izvedbi naložbe.

Kmalu nov krog razpisov
Sicer pa sta ob današnjem slovesnem podpisu pogodb madžarski namestnik ministra za gospodarstvo in prvi mož krovne organizacije Madžarov pri nas najavila, da se oživljanje Prekmurja z madžarskim kapitalom s tem ne bo ustavilo. "Na nas pa je, da pripravimo naslednji krog razpisov, ta bo verjetno na začetku naslednjega leta," je najavil Feri Horvat, predsednik Madžarov v Sloveniji.

Po Horvatovi oceni je oziroma še bo Madžarska za manjšinske projekte v pokrajini ob Muri namenila skoraj pet milijonov evrov.

Madžarska svoji manjšini daje denar za naložbe
Madžarska svoji manjšini daje denar za naložbe