"Park and ride" oziroma "parkiraj in se odpelji", je sistem, ki omogoča, da se do vstopa v mesto pripeljete z avtomobilom, naprej pa pot nadaljujete z javnim kolesom ali mestnim avtobusom. Storitev plačate z gotovino, moneto ali kartico urbana. Foto: BoBo

Vrednost naložbe prenove in razširitve je bila 857.042 evrov, od tega je Evropski kohezijski sklad sofinanciral 83 odstotkov vrednosti projekta oziroma 520.000 evrov, preostanek pa je financirala Mestna občina Ljubljana iz svojega proračuna.

Poleg odprtja parkirišča na Dolgem mostu bodo novo P+R parkirišče v ponedeljek odprli še na Barju - tam bo na voljo 347 parkirnih mest.

Plačevanje s pomočjo SMS-sporočil
Ena izmed večjih novosti, ki jo v tednu mobilnosti, ki se začenja jutri, uvaja Mol, pa je uvedba plačevanja parkirnin prek SMS-sporočil.

Pred plačilom parkirnine se bo moral uporabnik storitve najprej registrirati, s prvo polnitvijo pa bo uporabnik ustvaril račun, ki bo vezan na njegovo telefonsko številko.

Več kolesarskih števcev in stojal
Med trajnostne ukrepe Mola sodijo še namestitve kolesarskih števcev proti središču mesta, na končnih postajah potniškega prometa Žale, Kodeljevo, Fužine, Brnčičeva, Savlje, Stanežiče in Podutik pa bodo postavili dodatna stojala za kolesa.

Prav tako bodo spremenili trase prog in uredili nova postajališča LPP-ja, med ukrepe spadajo še prenova Cankarjeve ceste, Šmartinskega podvoza, ureditev talnih označb v križišču Petkovškovo nabrežje-Rozmanova ulica, nakup novega vozila Kavalir 4 in vzpostavitev rubrike Kako do nas ter povezave Načrtovanje poti z LPP-ja.