Zemljišče, na katerem stoji Žabjak: po veljavnih prostorskih aktih gre še vedno za območje izključne rabe za potrebe obrambe, po namenski rabi pa gre za kmetijsko zemljišče in gozdne površine. Foto: Bogdan Miklič
Zemljišče, na katerem stoji Žabjak: po veljavnih prostorskih aktih gre še vedno za območje izključne rabe za potrebe obrambe, po namenski rabi pa gre za kmetijsko zemljišče in gozdne površine. Foto: Bogdan Miklič
Bogdan Miklič in Eva Irgl, peticija za ureditev romskega naselja Žabjak
Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in podpredsednik zveze Zvonko Golobič sta predsednici parlamentarne komisije za peticije Evi Irgl predala peticijo. Foto: BoBo

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič in podpredsednik zveze Zvonko Golobič sta jo v četrtek predala predsednici parlamentarne komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Evi Irgl, v preteklih tednih pa tudi že predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, predsedniku republike Borutu Pahorju, varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer, direktorju urada za narodnosti Stanku Baluhu ter novomeškemu županu, poslali so jo tudi predsedniku vlade Miru Cerarju.

Miklič pojasnjuje, da Romi v Žabjaku že več kot 70 let živijo brez elektrike in da novomeški župan Gregor Macedoni noče sprejeti zemljišča, na katerem stoji naselje, so sporočili iz Zveze Romov za Dolenjsko.

Prostorski načrt prihodnje leto
Iz zveze so posredovali tudi odgovor vladnega urada za narodnosti, ki je na obrambnem ministrstvu pridobil zadnje informacije o vlogi in nalogah ministrstva pri reševanju vprašanja prenosa zemljišča na občino. Iz pridobljenih informacij je razvidno, da komunikacija med ministrstvom in občino poteka uspešno, so sporočili iz urada.

Na občini po podatkih urada zagotavljajo, da bodo k urejanju tega območja pristopili resno in dolgoročno, še pred tem pa je potreben sprejem sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta.

Ministrstvo za obrambo je uradu za narodnosti v odgovoru sporočilo, da bodo glede na informacije občine prostorski načrt sprejeli leta 2017. Pri sprejemanju načrta bo sodelovalo tudi ministrstvo. Pri tem si bodo prizadevali, da se novomeški občini zagotovi pristojnost prostorskega načrtovanja območja Žabjak ter prenos lastništva na občino.

Po veljavnih prostorskih aktih gre namreč še vedno za območje izključne rabe za potrebe obrambe, po namenski rabi pa gre za kmetijsko zemljišče in gozdne površine, so še zapisali.

V odgovoru so sporočili še, da je po njihovem mnenju problematiko romskega naselja mogoče rešiti zgolj ob aktivnem sodelovanju občine ter okoljskega in gospodarskega ministrstva. Prizadevajo si tudi, da se ta problematika uredi čim prej.

Romi razmišljajo tudi o evropskem sodišču
Miklič je sicer dejal, da razmišljajo tudi, da bi rešitve za Žabjak poiskali na Evropskem sodišču. Z Irglovo pa sta spregovorila tudi o romskem zakonu, ki je bil sprejet leta 2007.

Po Mikličevih besedah je prišel čas za spremembo tega zakona, saj je pisan na kožo prekmurskim Romom.