Staro hišo bratov Bačič je močno prizadel plaz. Foto: Cirila Sever
Staro hišo bratov Bačič je močno prizadel plaz. Foto: Cirila Sever

V občini Puconci, ki je zaradi plazov med najbolj prizadetimi, so s pomočjo domačinov že zbrali nekaj denarja za nov dom bratov Bačič, ki jima je aprila plaz popolnoma uničil hišo.

Globoke razpoke po dolgem in počez so Branku in Darku popolnoma uničile hišo, zato sta se morala prvi dan po plazu preseliti v bivalnik, ki jima ga je priskrbela občina Puconci. Pol leta po rušilnem drsenju zemlje so jima v vasi našli nov dom, a hiša stane 40 tisočakov.

Brata Darko in Branko sta brez stalne zaposlitve, preživljata se le s priložnostnimi in sezonskimi deli, zato so za pomoč pri nakupu hiše odprli tudi humanitarni račun: SI56 0254 5026 0585 979 s pripisom Humanitarna pomoč družini Bačič.

Večino denarja za nakup so že prispevali krajani dvanajstih okoliških vasi. Predsednik krajevne skupnosti Šalamenci Danilo Janasik pravi, da jim za odplačilo hiše manjka še dobrih osem tisoč evrov. Tako bodo zadnji četrtek v novembru v novi športni dvorani v Puconcih organizirali dobrodelni koncert Pesem za svetli trenutek.

Brata se bosta namreč lahko uradno v nov dom vselila, ko bo odplačana celotna hiša. Upata, da se bo to zgodilo do konca leta. Za nov dom pa že zdaj zgledno skrbita. Tako sta si za mrzle dni že uredila centralno napeljavo in pripravila drva, klet pa že polnita z ozimnico.

Pol leta po največji stiski se je vrnil tudi njun nasmeh. ''Zdaj si že čisto drugačne volje, pa komaj čakaš, da se vseliš; je čisto drugače,'' pravi Darko Bačič, Branko pa dodaja, da ga je zelo presenetila širokosrčnost sokrajanov.

V občini Puconci so sicer našteli 92 plazov, škoda pa je presegla milijon evrov. Ker država nima denarja za pomoč najbolj prizadetim, bo občina morala sanacijo plačati sama. Za enega največjih plazov – nad vadarskim pokopališčem – nameravajo poskrbeti še pred prvim snegom, pravi župan občine Puconci Ludvik Novak.

Cirila Sever

Stara in nova hiša bratov Bačič Foto: Cirila Sever