Foto: BoBo
Foto: BoBo

Inšpektor je s to odločbo hotelu Delfin naložil, da mora zagotoviti preverjanje ukrepov za preprečevanje iztekanja nevarnih tekočin iz podzemnega nepremičnega rezervoarja. Gre za občasni pregled in prvi pregled izpraznjenega nepremičnega rezervoarja. Ob tem morajo popraviti načrt ravnanja z nevarnimi tekočinami, s katerim se določijo ukrepi za preprečevanje iztekanja ali razlitja nevarnih tekočin v okolje, so sporočili iz inšpektorata.

V hotelu so medtem že izvršili odločbo inšpektorja, s katero mu je odredil izvedbo sanacije podzemnega jaška, v katerem so cevovodi in oprema za polnjenje, praznjenje ter prečrpavanje kurilnega olja iz rezervoarja v kurilnico in iz katerega je olje izteklo v okolje. To so morali popraviti tako, da se ob iztekanju iz cevovodov lahko prepreči nenadzorovano razlivanje nevarne tekočine v okolje.

Gorivo je decembra lani iz hotela izteklo zaradi okvare na novo nameščenega ventila. Sprva so domnevali, da gre za približno 3000 litrov, pozneje so ugotovili, da je količina približno desetkrat tolikšna. Na začetku junija so v okolici hotela izvrtali 13 vrtin in olje našli v treh.

Podjetje Sirio je postavilo posebno pregrado med kopalnim delom in marino, vzorci vode, odvzeti s kopališča Delfin konec maja, pa niso pokazali vsebnosti mineralnih olj.