Na razstavi v novogoriški Galeriji Tir na Mostovni je Valérie Wolf Gang na ogled postavila videopoezije
Na razstavi v novogoriški Galeriji Tir na Mostovni je Valérie Wolf Gang na ogled postavila videopoezije "Umetnik v tujini". Gre za osebno bivanjsko izkušnjo ob transportaciji v drugo okolje. Foto: Valérie Wolf Gang
Jaka Čurlič
Jaka Čurlič je vstopil tudi v svet portugalske hardcore scene, kjer je kot dokumentarist na "filmski trak" zapisoval zgodbo o novi generaciji, ki na portugalskih ulicah nadaljuje poslanstvo in tradicijo svojih starejših vzornikov. Generacij, ki jih povezuje skupna strast do glasbe in drugačnega načina življenja. Foto: Jaka Čurlič

Svoje doživljanje tamkajšnje "različnosti v podobnosti" razstavljata na novogoriški Mostovni, v Galeriji Tir.

"Včasih ni dovolj, da obiskuješ isto šolo kot nekdo drug in da je tehnika tvojega umetniškega izražanja zelo podobna njegovi. Včasih moraš odpotovati na drugo stran sveta oziroma Evrope, da se tvoje poti in poti neke druge osebe prekrižajo. In včasih se vse zvezde univerzuma poklopijo in kljub vsem zunanjim razlikam ugotoviš, da z nekom deliš skupno strast in pogled na svet. Da gre pravzaprav za različno podobnost," sta mlada in prodorna ustvarjalca zapisala v popotnici razstavi v Galeriji Tir. Njuno prepletanje res močno odseva v utripajoči dualnosti, ki pod površjem skriva skupno esenco strasti do umetniškega izražanja in predvsem obojestransko družbeno kritičnost.

Doma tako daleč, na tujem tako blizu
Študent programa digitalne umetnosti in prakse, Jaka Čurlič, je na študijski izmenjavi na šoli ESAD.CR v Caldas da Rainha na Portugalskem, umetniško zavibriral z multimedijsko umetnico Valérie Wolf Gang, ki se je tudi za obdobje enega leta preselila na Portugalsko, da bi raziskovala vpliv zamenjave okolja na umetniško ustvarjanje. V iskanju portugalske biti in esence sta se oba uspešno vtkala v tamkajšnje ustvarjalno dogajanje. "Rezultat je intimen in pristen vpogled v urbano življenje te zasanjane dežele ob Atlantiku, kar je vplivalo tudi na njuno umetniško izražanje," preberemo v najavi razstave.

Umetnik v tujini
Na razstavi v novogoriški "alternativni" Galeriji Tir na Mostovni je Valérie Wolf Gang na ogled postavila videopoezije Umetnik v tujini. Gre za osebno bivanjsko izkušnjo ob transportaciji v drugo okolje. Valérie subtilno razkriva svoja opažanja in spremembe - najprej v okolju, zatem pa predvsem v njej sami. Poleg zbirke videopoezij si lahko ogledate tudi njeno osebno časovnico - fotoutrinke njenega portugalskega vsakdana. Tu umetnica razkriva poglede na mogočno in čudovito pokrajino, ki jo je med svojim bivanjem na Portugalskem doživljala in ki jo je navdihovala.

Ko tujina umetnika vsrka
Tudi Jaka Čurlič je navdih za svoja aktualna dela našel na zahodnem robu stare celine. Med njegovimi odkrivanji robne dežele je nastala serija fotografij, ki prikazujejo portugalsko arhitekturo s posebnim pečatom subkulture ustvarjalcev grafitov. Predstavil je še eksperimentalni dokumentarec o novi generaciji grafitarjev, angažiranih uličnih umetnikov - dokumentarec Fresh Ink.

Čurlič je vstopil tudi v svet portugalske hardcore scene, kjer je kot dokumentarist na "filmski trak" zapisoval zgodbo o novi generaciji, ki na portugalskih ulicah nadaljuje poslanstvo in tradicijo svojih starejših vzornikov. Generacij, ki jih povezuje skupna strast do glasbe in drugačnega načina življenja.

Videastka z neizprosnim umetniškim zrcalom
Videastka Valérie Wolf Gang večino svojih umetniških iz(pri)povedi posname na potovanjih. Zdi se, kakor da v naglici sodobnega časa postane mirna in statična šele, ko se premika. Ko se giblje po prostoru in času, njena kamera animira mrtvo okolico. Vsebinsko se ukvarja z omejevanjem svobode in družbenimi ter upravnimi predpisi, ki na vsakem koraku onemogočajo prosti tok človekovega gibanja. Video večinoma obravnava kot skupek družbenih znakov, prek katerega prikazuje protislovja z izostrenim vizualnim jezikom. Zelo humorno je prikazala tudi slovenski politični prostor z videoinstalacijo, ki prikazuje psihologijo parlamentarnega vsakdana. Za festival Pixxel Point 2013 v Novi Gorici je zasnovala videoinstalacijo Politična reciklaža, v katerem je prenos parlamentarne razprave postavila v straniščno školjko, s čimer je prikazala, da je politični vsakdan povsem mogoče odplakniti.

Čurličeva JZA Crew
Jaka Čurlič, multimedijski ustvarjalec in dokumentarist, je že dolga leta tudi sooblikovalec goriške glasbene in alternativne scene. Je soustanovitelj skupine JZA Crew, ki deluje od leta 2008 in od takrat oskrbuje zainteresirano javnost z novicami in foto/videomaterialom s področja alternativne glasbe - metal, pank, grindcore, hardcore scene in tovrstnih dogodkov. Objavljajo video- in fotoreportaže s koncertov in drugih dogodkov, intervjuje, novice, videospote, kratke filme, informacije ... Glasbenim skupinam nudijo snemanje in fotografiranje koncertov, snemanje videospotov, promocijo na njihovih straneh, televiziji in radiu. Od oktobra 2010 dalje organizirajo tudi koncerte v goriškem klubu/zavodu Mostovna.

In od kod izraz JZA Crew? Jaka Čurlič: "Naše ime je nastalo iz anekdote, ki je v našem prostoru kar pogosta. Če poslušaš alternativno glasbo in se oblačiš bolj v črno barvo, ti večkrat rečejo, da si 'ta jezen', ker poslušaš 'ta jezno' glasbo. Zato smo izhajali iz tega - 'jza' pač … Na Primorskem vsi razumejo naše ime, ko pa se premaknemo kam drugam, nas hitro preimenujejo v 'džejza' crew in vsi nas nato sprašujejo, kaj pomeni kratica 'jza'."

Razstava Jake Čurliča in Valérie Wolf Gang Similaridade Na Dualidade - Različna podobnost je v Galeriji Tir na ogled do 2. aprila.