Obiskovalci naj upoštevajo navodila policistov in rediteljev na terenu! Ti bodo namreč usmerjali promet glede na to, kako se bodo polnile parkirne površine, pravi komandir kranjskogorske policijske postaje. Foto: BoBo
Obiskovalci naj upoštevajo navodila policistov in rediteljev na terenu! Ti bodo namreč usmerjali promet glede na to, kako se bodo polnile parkirne površine, pravi komandir kranjskogorske policijske postaje. Foto: BoBo
false
Pod Ponce se vsako leto zgrne nepregledna množica obiskovalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Planica, gneča na izvozu Hrušica, 17. 3. 2016
Gneča na izvozu Hrušica na gorenjski avtocesti danes zjutraj. Foto: PIC
- Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): tel. 1970
- avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44

- spletna stran: www.promet.si

- Twiter @DARS_si;

- Facebook Vozimo pametno

- mobilna aplikacija DarsPromet
false
Prireditelji opozarjajo tudi, naj bo čas odhoda prilagojen prometnim razmeram. Foto: BoBo
Četrtkov obisk Planice presenetil prireditelje
V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica
V Planici vse pripravljeno na veliki dogodek
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
MMCpodrobno: Planica 2016, napovednik
Delo kamermana v Planici izjemno zahtevno

"Težava je bila v tem, da danes še nihče ni pričakoval takega jutranjega navala," je za MMC pojasnil komandir Policijske postaje Kranjska Gora Damjan Lepoša. "Danes smo videli, v čem je težava, in stvari bodo v prihodnjih dneh potekale bolj gladko. V stiku smo tudi z Darsom, vsak dan se bo zadeva spremljala in preverjala že vnaprej," pravi policijski komandir.

Obrnili smo se tudi na Dars, kjer so nam prav tako zagotovili, da njihovi nadzorni centri ves čas sodelujejo s policijo in prireditelji planiškega praznika. Za jutri so sicer v predoru Karavanke med 8. in 15. uro napovedana dela, zaradi katerih bo promet proti Avstriji potekal izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom, vendar na Darsu pravijo, da dela danes na zastoje niso vplivala - gneča pred izvozom Jesenice zahod (Hrušica), po katerem se nadaljuje tudi pot proti Kranjski Gori in Planici, se je namreč začela nabirati že ob sedmih zjutraj.

Vozniki naj upoštevajo navodila policistov in rediteljev!
Kaj pa pot od konca gorenjske avtoceste pri Jesenicah skozi Zgornjesavsko dolino do doline pod Poncami?

Lani je tudi organizator zagovarjal tako prometno ureditev, da se parkira v Kranjski Gori, nato pa se do Planice odpelje z brezplačnim krožnim prevozom. Ta način se je množično oglaševal tudi v medijih, zato se je nazadnje zgodilo to, da so ljudje - še preden je bila popolnjena kapaciteta parkirnih površin v Ratečah in Podkorenu - samodejno parkirali že kar v Kranjski Gori. Tam je zato nastal skorajda kolaps - mesto je bilo povsem polno, navzgor proti Planici pa je bilo prazno.

Letos zato prireditelji skupaj s policijo poudarjajo: "Obiskovalci naj upoštevajo navodila policistov in rediteljev na terenu! Ti bodo namreč usmerjali promet glede na to, kako se bodo popolnjevale parkirne površine," vsem na srce polaga Lepoša.

Brezplačni krožni avtobusni prevozi
Pojasnil je, da bodo najprej poskrbeli, da se zapolnijo parkirna mesta v Planici, nato v Ratečah, pa kolesarska pot od Rateč do Podkorena, parkirišča v Podkorenu, kolesarska pot od Podkorena do Kranjske Gore, nazadnje pa bodo zapolnili še Kranjsko Goro.

Do nedelje bodo vsem obiskovalcem na voljo brezplačni avtobusni krožni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, prireditelji pa svetujejo, da se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili.

Vstopna mesta za krožni prevoz bodo v Kranjski Gori (redna avtobusna postaja, pred osnovno šolo, pred SKB Banko (lokal Vopa)), v Podkorenu (redna avtobusna postaja ob regionalni cesti), v Ratečah (krožno križišče za Planico in križišče Ledine) in na Petrolu v Podkorenu in Ratečah ter na parkirišču Zelenci. Začetek prevozov z avtobusne postaje Kranjska Gora bo v petek ob 11. uri, v soboto ob 6. uri in v nedeljo ob 7.30.

Do Planice namesto v dobri uri v skoraj treh
Prireditelji opozarjajo tudi, naj bo čas odhoda prilagojen prometnim razmeram.

Od Ljubljane do Planice je 91 kilometrov, za to pot se v običajnih prometnih razmerah potrebuje ura in šest minut, v prometnih razmerah v času Planice pa 2 uri in 46 minut, so zapisali in ob tem navedli še potovalne čase za nekaj drugih večjih slovenskih mest: Maribor (218 km, običajno 2 h 17 min oz. 5 h 42 min v času Planice), Murska Sobota (268 km, 2 h 43 min oz. 6 h 47 min), Koper (193 km, 2 h oz. 4 h 30 min) in Novo mesto (164 km, 1h 46 min oz. 4 h 15 min).

Pripravljeni na več scenarijev
Pa je policija pripravljena tudi na morebitni naval obiskovalcev, ki bi bil krepko nad pričakovanimi številkami? Čeprav so vstopnice za tekme, ki bodo konec tedna, že razprodane in so prireditelji pozvali ljudi, naj brez vstopnic niti ne hodijo v Planico in tako pripomorejo k večji pretočnosti prometa, so številni že napovedali, da se bodo vseeno odpravili v Zgornjesavsko dolino, "potem pa že bo, kar bo".

Lepoša zagotavlja, da so pripravljeni in so v "načrtu c" prevideli, da se bo v skrajni sili parkiralo po celotni Vršiški cesti proti Vršiču, v Bezju in Čičarah, vse do Gozda Martuljka. Vendar pa je prepričan, da to ne bo potrebno, saj se bo na tisoče obiskovalcev proti Planici odpravilo z avtobusi in vlaki do Jesenic, nato pa od tam naprej z avtobusi, ne pa z osebnimi vozili.

Nadzor avtobusov in kombijev že na gorenjski avtocesti
Prireditelji sicer ob tem opozarjajo, da morajo imeti avtobusi (min. 35 oseb), minibusi (min. 20 oseb) in kombiji (min. 6 oseb) parkirno nalepko, ki omogoča policistom in rediteljem hitrejšo selekcijo in s tem hitrejši dostop do parkirnih prostorov v Planici, dokler ti niso zapolnjeni. To nalepko je treba prilepiti na vidno mesto na vetrobranskem steklu (desno spodaj gledano iz vozila).

Nadzor posedovanja vstopnic potnikov v omenjenih vozilih se bo opravljal po sistemu selektivnega izločanja teh vozil na kontrolne površine. Vozila, ki ne bodo imela parkirne nalepke, bodo iz smeri Ljubljane na avtocesti usmerjena na parkirišče na platoju Karavanke, kjer bodo na podlagi predložitve vstopnic vseh potnikov pridobila ustrezno nalepko. Če potniki ne bodo imeli vstopnic, avtobusu ne bo omogočena vožnja proti Planici, opozarjajo. Na tem območju bo sicer veljal poseben prometni režim, ki bo omogočal vrnitev nazaj na cesto proti Planici oz. za tiste brez vstopnic nazaj v smeri prihoda.

Poklicali smo vodjo planiške komisije za promet, transport in vstopnine Jožeta Ajdiška, ki pa nam je zagotovil, da usmerjanje vozil za večje število oseb čez plato Karavane na gorenjski avtocesti ne bo povzročalo še večjih zastojev - prav nasprotno.

"Ta selekcija je razbremenitev prometa, stvar bo le pospešilo," je o tovrstnem načinu, ki ga bodo planiški prireditelji izvajali že četrto leto, povedal Ajdišek. Omenjena vozila bodo namreč proti Planici zaradi preurejenega prometnega režima na regionalno cesto nato vključili po avtocestnem izvozu, ki vodi iz smeri Avstrije, kar bo razbremenilo avtocestni izvoz iz smeri Ljubljane. Na platoju Karavanke bodo imeli 12 kolon za omenjena vozila in sedem delovnih ekip, zato je Ajdišek prepričan, da bo nadzor potekal hitro.

"A realno lahko vseeno rečem, da proti Planici kolona bo - vprašanje je le, kako dolga. Mi se bomo trudili, da bo čim krajša, nihče si ne želi, da bi obiskovalci tičali v prometnih zamaških," je še dodal.

Javni prevoz v porastu
Organiziran prihod v Planico z avtobusi in vlaki postaja v zadnjih letih sicer vse bolj priljubljen način potovanja pod Ponce. Leta 2013 so prireditelji obiskovalcem prvič ponudili možnost, da v Planico pridejo z vlakom in tako pomagajo pri doseganju ciljev na področju varovanja okolja - z vlaki v Planico so v treh letih pripeljali že več kot 3.500 ljudi.

S Slovenskimi železnicami so se tudi letos dogovorili za vozni red petih posebnih vlakov, s katerimi bo iz Jesenic brezplačna avtobusna povezava v Planico in nazaj.

Poleg rednih vlakov bodo obiskovalcem v soboto na voljo trije posebni vlaki, v nedeljo pa dva. Ob predložitvi vstopnice za Planico velja 50-odstotni popust na vozovnico iz katerega koli kraja v Sloveniji, popust pa velja tudi za petkov redni vlak.

Iz glavne ljubljanske avtobusne postaje pa do Kranjske Gore, od koder je potem na voljo brezplačni krožni prevoz do Planice, večkrat dnevno vozijo tudi redne avtobusne linije.

- Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): tel. 1970
- avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44

- spletna stran: www.promet.si

- Twiter @DARS_si;

- Facebook Vozimo pametno

- mobilna aplikacija DarsPromet
Četrtkov obisk Planice presenetil prireditelje
V Planici je v čast Prevcu donela Zdravljica
V Planici vse pripravljeno na veliki dogodek
V Planici ekstremne daljave že ob preizkusu
MMCpodrobno: Planica 2016, napovednik
Delo kamermana v Planici izjemno zahtevno