Mladi so s sliko, besedo in glasbo opozorili na probleme sodobne družbe. Foto: Goran Rovan
Mladi so s sliko, besedo in glasbo opozorili na probleme sodobne družbe. Foto: Goran Rovan

Zveza kulturnih društev Krško je pripravila projekt z naslovom »K prostosti sveta«. V njem sodeluje več mladih ustvarjalcev, ki prihajajo iz različnih društev, ki so člani krške Zveze kulturnih društev. Kot navaja idejni vodja in režiser projekta Žiga Kump imen predvsem mlajših ustvarjalcev predstave niso izpostavljali, ker želijo, da se v projektu pripozna čim več društev in tudi zaradi samega koncepta, saj je pomembna predvsem ideja kot skupno dobro, posamezni ustvarjalci pa so le njeni začasni »glasniki«.

Literarno-vizualna manifestacija »K prostosti sveta« je družbenokritičen in angažiran projekt, ki skuša v besedi in sliki artikulirati kritiko obstoječih družbenopolitičnih razmerij pri nas in po svetu ter nakazati emancipatorni potencial, ki ga v svojih mnogih obličjih poseduje umetnost. Žiga Kump pojasnjuje, da je bilo ogrodje projekta zasnovano okrog pesniške zbirke Vinka Möderndorferja »Prostost sveta« in dodaja: »V manifestaciji smo predstavili večino v tej zbirki zbranih pesmi, vključno s pridigo »Sveta jeza«, ki v njegovi zastavitvi predstavljala neke vrste »vezno besedilo«. Poleg Möderndorferjevih tekstov pa smo v uprizoritev vključili tudi interpretacije tekstov nekaterih slovenskih in tujih avtorjev kot so Kosovel, Heine in Brecht

Tokratna izvedba literarno-vizualne manifestacije je bila le prva v seriji, ki jo bodo nadaljevali v prihodnjem letu. Projekt »K prostosti sveta« je namreč zasnovan kot odprta struktura, ki bo v vsaki ponovitvi deležna sprememb in inovacij. Tako se bo v letu 2013 k projektu s svojimi ustvarjalci vključevalo vedno več kulturnih društev iz krške občine, ki bodo vsako po svoje prispevali svoj delež h kreaciji skupnih idej. S povezovanjem in združevanjem kreativnih moči skušajo tako spodbujati vsebinsko sodelovanje različnih kulturnih ustvarjalcev v skupnih projektih.

Za MMC Goran Rovan