V Paški vasi v občini Šmartno ob Paki so že desetletja znani po reji perutnine. Tako je tudi na posestvu Urleb pred več kot 40 leti zraslo poslopje na domačiji, da bi družina lahko preživela. Foto: MMC RTV SLO
V Paški vasi v občini Šmartno ob Paki so že desetletja znani po reji perutnine. Tako je tudi na posestvu Urleb pred več kot 40 leti zraslo poslopje na domačiji, da bi družina lahko preživela. Foto: MMC RTV SLO
Paška vas
Ogorčeni so tudi sosedje in krajani Paške vasi, ki pravijo, da zdaj skupaj pričakujejo, kakšne odgovore bo podala država oziroma inšpekcija, in se sprašujejo, zakaj je posameznik lahko tako hitro žrtev birokracije. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo odgovarjal za napačno rušenje?


Gradbeno dovoljenje iz leta 1971 so odkrili po tem, ko je bilo poslopje že porušeno.
V Paški vasi v občini Šmartno ob Paki so že desetletja znani po reji perutnine. Tako je tudi na posestvu Urleb pred več kot 40 leti zraslo poslopje na domačiji, da bi družina lahko preživela. Zdajšnja lastnika, Matevž in Robert Urleb, se spominjata, kako trdo sta morala delati na domačiji, da so se sami z materjo prebijali skozi življenje. Lani sta se odločila prodati domačijo, prišel je resen kupec, potem pa se je zapletlo pri papirjih. Ugotovili so, da je plomba v zemljiški knjigi tako za hišo kot gospodarsko poslopje. Kot vesten državljan je odšel urejat zadevo Matevž, uspelo mu je legalizirati črno gradnjo, kar je hiša res bila, in je seveda tudi plačal kazen v znesku 1.600 evrov.
A zapletlo se je pri gospodarskem poslopju in prišlo tako daleč, da poslopja zdaj ni več, ostale so le še ruševine. Čeprav je na velenjski gradbeni inšpekciji Urleb večkrat dokazoval, da gradbeno dovoljenje za poslopje nekje je in da mora obstajati, ga niso upoštevali. Papirje so namreč leta 1971 urejali za skupno šest takih perutninskih hlevov. Tako je lastnik decembra dobil odločbo, da mora na lastne stroške porušiti objekt do konca junija 2014, ob tem pa še plačati 1.600 evrov kazni zaradi degradacije okolja.
Začel je rušenje, a je po treh mesecih, na začetku marca, prišla bela pisemska ovojnica in v njej obvestilo, da je inšpekcija postopek ustavila. Ta ista inšpekcija je namreč našla - kar je tudi vseskozi zagotavljal Urleb - gradbeno dovoljenje v Zgodovinskem arhivu Celje. Lastnik je medtem že rušil, gradbenega dovoljenja pa doma ni našel, ker je posestvo podedoval, imel pa je sklep dovoljenja iz leta 1971.
In zakaj so se na inšpekciji lotili ravno te domačije, vprašamo Matevža Urleba: ''Ne vem,'' pravi, to bi tudi on rad vedel. Navede še, da je inšpektorica na terenu zahtevala odstranitev in ni poslušala protiargumentov. Zdaj je zelo užaljen, pravi, in zaskrbljen, da je kaj takega v naši državi sploh mogoče. Ker je Urleb porušil 720 kvadratnih metrov veliko poslopje, odklopil elektriko in naprave za 12 tisoč piščancev, ima tako dvojno škodo. Izgubil je zanesljivega kupca in dogovorjene posle za najem prostora za piščance.
Ogorčeni pa so tudi sosedje in krajani Paške vasi, ki pravijo, da zdaj skupaj pričakujejo, kakšne odgovore bo podala država oziroma inšpekcija, in se sprašujejo, zakaj je posameznik lahko tako hitro žrtev birokracije.

Duška Lah, TV Slovenija
Foto: Robert Baron

Kdo bo odgovarjal za napačno rušenje?